Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Класически шедьоври на „Месембрия Орфика“ – 2016 в Несебър

Класически шедьоври на „Месембрия Орфика“ – 2016 в Несебър

Елитният музикален фестивал за камерна музика „Месембрия Орфика“ е в навечерието на второто си издание с три звездни вечери в Несебър, от 9-и до 12-и септември. Концертната програма, която ще бъде изнесена в катедралата „Св. София“ в морския ни град, който е под егидата на ЮНЕСКО, е съчетание на шедьоври на европейската музика и изпълнители от световна величина.

Концерт за пиано и орк. в Ми бемол мажор КВ 449, 2 част – Андантино от Моцарт, изп. М. Моллова и Камерата Орфика НБУ

Фестивалът, заедно с Нов български университет и видни концертиращи артисти – професори от водещи световни университети, си сътрудничат и с европейски културни центрове в Париж, Виена, Лондон, Рим, Прага. Свързвайки младите български таланти с големите музиканти на Европа и света, форумът създава нови мостове и показва, че именно класическата музика като европейска културна традиция обединява света с вечните си духовни ценности.

Артистичен директор на фестивала е големият български цигулар проф. Марио Хосен, който разказва за организацията, концертите, програмата и участниците на тазгодишното издание:

Концертите се провеждат в уникалната атмосфера на старинния град, в руините на катедралата „Св. София“ – митрополитския храм. Едно място с  невероятна атмосфера и акустика, под звездите, на свещи. Създава се уникална атмосфера, както за слушателите, така и за изпълнителите. За нас е огромно удоволствие да свирим на това магично място. Първата вечер е посветена на класическата камерна музика. Ще изпълним Концерта за флейта и щрайх в ре мажор на В.А.Моцарт. Ще изсвирим Клавирния квартет от Роберт Шуман и ще завършим с Клавирния квинтет на Цезар Франк. Втората вечер "разтваряме" репертоарно и жанрово програмата с джаз, танго и класика, с което се надявам да привлечем по-младата аудитория и хора с по-съвременни търсения. Ще изпълним "Четирите годишни времена" на Астор Пиацола, както и произведения от двама млади автори. Третата вечер по традиция ще посветим на бароковата музика с шедьоври на Вивалди, Джеминяни, Тартини, Й.С.Бах, така в рамките на три дена ще направим своеобразен стилов калейдоскоп. Един такъв фестивал би могъл да комуникира с цялостната концепция и визия на съвременния Несебър. Имаме гости от различни европейски държави, утвърдени имена с богати биографии.”

Проф. Милена Моллова, един от доайените на клавирното изкуство в България, съосновател на фестивала и участник в програмата, споделя:

След първата година бях приятно изненадана, че управата на град Несебър, където няма регулярен концертен живот, подкрепя толкова сърдечно и активно един фестивал, в който се свири главно камерна музика. Всички знаем, че това е най-висшата сфера на музиката. А старите камъни и сгради, Митрополията и калдъръмът по улиците, напомнят на Рим и Виа Апиа. Когато човек стъпва по излъсканите от вековете плочи, изпитва чувство на тежест и радост от тази древност, както и на лекота, че все пак имаме такъв прекрасен град в България. Удоволствие е да се свири там. Интернационалната публика е много отзивчива и компетентна. Един голям музикант е и голям преподавател. Ние, българските участници, свирим в чужбина с тези артисти и те идват като наши добри приятели и колеги. Щастливи сме да свирим, особено когато в последните години пада сянка върху класическата музика и нейните изпълнители. Ние сме мисионери, които искаме тя да се свири, да се слуша и да се изучава от младите. И това е една борба, носеща изключително голямо творческо удовлетворение. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники