Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

За първи път „Дива роза“ в Лондон

За първи път „Дива роза“ в Лондон

Първото издание на Wild Rose BG Music Festival е на 3 и 4 март в Лондон. Идеята е фестивалът да събере не само нашите сънародници, които живеят в британската столица, но и почитателите на българската музика. Датите специално са избрани около 3 март – националния празник на страната ни. Основните участници са четирима наши известни поп изпълнители – Мария Илиева, Любо Киров, Михаела Филева и Деси Добрева.

Основател на фестивала и негов артистичен директор е Ива Ангеличева. През последните години тя живее в Лондон, където учи музикален бизнес и мениджмънт на изкуствата. Част от образованието ѝ е организиране на различни събития. Ето и как младата българка представи предстоящото музикално събитие.

От няколко години живея в Лондон и съм присъствала на български концерти, но те са винаги единично явление. Идеята ми беше не само да организирам фестивал с добри наши изпълнители, но и да създам цялостно изживяване. Постарали сме се да „потопим“ гостите потопят в българската атмосфера от момента, в който влязат във фоайето на залата - с традиционен български прием, с българска храна, българско вино. Подгряващите изпълнители са много добри. Единият е фолклорен състав „Булгара“, който е сред най-известните в Лондон, изключително обичан от българската общност. Както и цигуларят Начко Богданов със своя репертоар от пиеси с фолклорни мотиви в стил фолк денс и др. В петък ще чуем Деси Добрева и Михаела Филева. В събота са Любо Киров и Мария Илиева – едно невероятно дуо. Разбира се, всеки от тях ще представи самостоятелна програма, но ще ги чуем и като дует. И след двата концерта ще има афтърпарти. Залата е The Grand, намира се в южната част на Лондон. Позната е на българите тук, много от българските изпълнители са гостували там. Засега има голям интерес към фестивала. Доста хора идват от други градове на Англия – организират се групи от Бирмингам, Ливърпул, Норидж и др. А още по-интересно е, че има българи, които пътуват от Испания, Австрия, Холандия и от други страни. Дори ще дойдат хора от България. Явно са решили да пътуват през празничните за България дни и да съчетаят пътуването с посещение на хубави български събития. Началото на концертите е от 19.30 ч.

Ива Ангеличева е от Велико Търново. Споделя, че от 5-годишна е била част от вокалното студио „Румина“ в родния си град, а първите си организационни умения е придобила отново там – покрай своята учителка Румяна Начева. Благодарна съм на г-жа Начева, която е автор, продуцент и един от организаторите на конкурса за млади поп изпълнители „Сребърна Янтра“ в Търново – казва Ива. Като млад изпълнител тя е лауреат на много награди от конкурси в Малта, Италия, Литва, Румъния, Македония, Молдова. Четири пъти е печелила националната стипендия на Министерството на образованието и науката за деца с доказан талант. Надява се първото издание на Wild Rose BG Music Festival да бъде успешно и да привлече вниманието на публиката преди всичко с известните изпълнители, но и с представянето на висококачествени български вина и храни. Планира да развие фестивала, включвайки в него музика от всички жанрове, но за първия е заложила на поп, денс и фолклор. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.