Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В посолството на България в Москва се проведе литературна вечер

В посолството на България в Москва се проведе литературна вечер

На 04 април 2017 г. в посолството на България в Москва се проведе литературна вечер с участието на поети, писатели и преподаватели от Литературния институт „А. М. Горки”, гр. Москва.

Това уникално висше училище, единствено не само в Русия, но и в целия свят, е създадено през 1933 г. по иниицатива на Максим Горки, а от 1936г носи неговото име. Цяло съзвездие от известни утвърдени руски литературни дейци готви бъдещото литературно поколение не само на Русия, но и на редица други държави. Негови успешни студенти през годините са били много съвременни български литератори.

В своето приветствено слово при откриването на вечерта посланик Б. Коцев отбеляза, че „славянските корени и близостта на България и Русия са създали условията за дълбокото духовно единство на нашите литератури.” Г-н Коцев подчерта, че творците на двете страни винаги са обединени в своя стремеж чрез художественото слово да отстояват истинските човешки ценности и да се противопоставят на злото.

С приветствие към участниците и гостите на събитието се обърна проф. Борис Тарасов, завеждащ катедра „Чуждестранна литература”, който сподели своите отлични впечатления от българските студенти, обучавали се в института през годините и подчерта, че доброто литературно сътрудничество на двете страни трябва да се развива и укрепва.

Свои стихотворения прочетоха Олеся Николаева, Ирина Евса, Михаил Попов. Топло беше аплодиран прозаикът и драматург, доц. Фарид Нагимов, който прочете част от свой нов сценарий.

Във вечерта участва и зам.-редакторът на Вестник „Литературная газета” Михаил Замшев, който прочете свое стихотворение, посветено на България. Гостите в залата се насладиха на сполучливите му преводи на руски език на „Пролет” на Н. Вапцаров и „Обесването на Левски” на Хр. Ботев.

Гост на събитието беше българският поет, публицист и издател, дългогодишен главен редактор на редица литературни вестници и списания, Лъчезар Еленков, народен деятел на културата. Поетът емоционално прочете свои стихотворения на български и руски езици.

Приятен музикален щрих в литературната вечер внесоха цигуларят Виталий Хандрас и пианистката Екатерина Голцова, изпълнители от московския театър „Нова опера „Е. В. Колобов”

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.