Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Маестро Валерий Гергиев е отличен с орден "Св.Св. Кирил и Методий"

Маестро Валерий Гергиев е отличен с орден "Св.Св. Кирил и Методий"

Маестро Валерий Гергиев е отличен с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен. Указът на президента за награждаването е пубикуван в брой 76 на "Държавен вестник" от 19 септември т.г.

Отличието се връчва на маестро Гергиев "за големите му заслуги в областта на културата и изкуството и за приноса му за укрепване на културните връзки между Република България и Руската федерация".

64-годишният Валерий Гергиев е дългогодишен ръководител и директор на Мариинския театър в Санкт Петербург. Главен диригент е на Мюнхенската филхармония. Декан е на Факултета по изкуства на Санкт Петербургския държавен университет. Бил е дългогодишен ръководител на Ротердамския и Лондонския симфонични оркестри. Носител е на най-високи награди от Франция, Германия, САЩ, Япония, Финландия, Швеция, Испания, Белгия, Люксембург, Украйна, Армения, Полша и други държави.

На 22 май т.г. маестро Гергиев по инициатива и покана на Форум "България-Русия" се завърна след 30-годишно отсъствие на българска сцена с концерт в зала "България", припомнят от организацията. Тогава той бе удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в София.

Световната организация ЮНЕСКО обяви Валерий Гергиев за "Артист на ЮНЕСКО в името на мира".

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.