Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Новият филм на Роман Полански "По действителен случай" със световна премиера у нас

Новият филм на Роман Полански "По действителен случай" със световна премиера у нас

В сряда, 11-и октомври, започва тазгодишното издание на фестивала "Cinelibri 2017", който до 22-ри октомври в София, Варна, Пловдив и още девет града у нас ще предложи на ценителите на киното и литературата пъстра и разнообразна програма, в която са включени 31 пълнометражни филма, по-голямата част от които са съвсем нови продукции от 2016-а и 2017-а година, посочи в ефира на "Хоризонт" директорката на фестивала Жаклин Вагенщайн:

Някои продукции даже са със световни премиери у нас. Мъничко е застъпено и документалното кино. Виждаме и няколко много големи класики в нови копия - такива класики като например "Дневна красавица", които иначе не биха могли да бъдат видяни на голям екран във възстановени дигитални копия.

Откриването е с една световна премиера - с новия филм Роман Полански "По действителен случай", по книгата на Делфин дьо Виган. Това е много любопитно завръщане на Полански на големия екран. В главните роли виждаме Ева Грийн и съпругата на Полански Еманюел Сение. Книгата е забележителна, а самата авторка е сред най-известните и най-талантливи френски писателки. Интересното също е, че този филм е монтиран наново след единственото си излъчване до този момент в Кан и реално световната му премиера ще бъде тук, в България, заедно с едно много интересно светлинно музикално шоу, което сме подготвили - тази сряда в Зала 1 на НДК от 17.00 часа.

Сред членовете на журито са Кийра Чаплин, популярна британска актриса и кинопродуцент, внучка на Чарли Чаплин, Бруно Куле, който е композитор с над 120 продукции зад гърба си, италианската сценаристка Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков, режисьор и продуцент на филма "Вездесъщият". В конкурсната програма са селектирани осем продукции от края на 2016 началото на 2017 година - всички са съвременни екранизации.

След филмите ще видим екранизацията по Херман Кох "Вечерята" с Ричард Гиър в главната роля, ще видим новия филм на София Копола, който взе наградата за режисура в Кан, ще видим една забележителна продукция "Изгубеният град Z" по истински случай - много мащабна, много зрелищна, ще видим много интересен поглед върху Ана Каренина "Съдбата на Вронски" - руска, също много мащабна, много любопитна продукция, която освен всичко друго ще бъде излъчена и след церемонията по награждаването - отново в Зала 1 на НДК, на 14 октомври от 19 часа, допълни Жаклин Вагенщайн.

Сред гостите на фестивала е Давид Гросман, който е един от най-добрите съвременни писатели на Израел, както и Фолкер Шльондорф - едно от големите имена на съвременното немско кино. Повече по темата чуйте от звуковия файл. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.