Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Фотоизложбата „Древни обичаи и традиции от България“ бе посрещната с голям интерес в Москва

Фотоизложбата „Древни обичаи и традиции от България“ бе посрещната с голям интерес в Москва

Центърът за дизайн и архитектура „Артплей“ в Москва представя през октомври изложбата „Древни обичаи и традиции от България“. Експозицията е подготвена от българската Асоциация на професионалните фотографи (АПФ). Повече за изложбата и как тя е посрещната в руската столица научаваме от Лилия Йотова, председател АПФ:

Отзвукът е много положителен, дори надхвърля нашите първоначални очаквания – разказва Лилия Йотова.– Тя представя български традиции и обичаи, и е дело на четиринайсет фотографи, членове на нашата организация. Това са Александър Михайлов, Ани Петрова, която е фотограф в БНР, Анастас Търпанов, Богдан Стойков, Владимир Мачоков, Евгени Димитров, Иван Василев, Йордан Йорданов, Петър Абаджиев, Радила Радилова, Стефан Марков, Тихомира Методиева, Цветан Томчев и аз, Лилия Йотова. Тази изложба стана възможна, благодарение на Българския културен институт в Москва и нашите партньори от Националната асоциация на професионалистите във фотоиндустрията в Русия, с които имаме подписан меморандум за сътрудничество. Гостуваха ни през април със своя изложба и майсторски класове и след това ни отправиха покана да отидем в Москва с наша изложба. Решихме темата да е български традиции и обичаи. В момента имаме наш представител там, който запознава посетителите с всяка една снимка и разказва за съответния обичай, заснет на нея.

Древни обичаи и традиции от България

„Древни обичаи и традиции от България“ е пъстър калейдоскоп от българската самобитност, събрана в трийсет фотографии. Те са заснети в различни части на страната, като първоначалният материал надхвърля над сто снимки. Кои кадри предизвикват най-голям интерес у руската публика, научаваме от Лилия Йотова:

Има доста снимки от кукерските фестивали и празници. Включихме две фотографии от леденото хоро в Калофер. Те направиха огромно впечатление в Москва. Имаме също и обичаи и носии от Родопите. Много интересен е фестивалът „Орфически мистерии“ в Триград. Разиграва се слизането на Орфей до подземното царство. Според народните вярвания, пещерата „Дяволското гърло“ е входът към царството на Хадес, където Орфей слиза да търси своята любима Евридика. През целия ден продължават кукерските игри, шествие с български гайди и нестинарски танци. Накрая всички слизат със запалени факли в пещерата.

Древни обичаи и традиции от България

В Асоциация на професионалните фотографи членуват 17 души. Организацията работи за тяхното представяне в чужбина, за защита на авторските права, за обмяна на опит с колеги от чужбина и повишаване на квалификацията. Основната й цел е да обедини професионалните фотографи в България в една общност. При кандидатстване се представят портфолио и препоръки, за да може асоциацията да гарантира, че членовете й са на високо ниво. Някои от фотографите са преподаватели в университети и колежи.

Древни обичаи и традиции от България

В момента организацията подготвя и други проекти, но приоритет е „Древни обичаи и традиции от България“ да бъде показана и в други страни. Тази прекрасна изложба ще представи България в много добра светлина, в навечерието на нейното председателство на ЕС – убедена е Лилия Йотова. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.