Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Започва Международният джаз фестивал в Банско

Започва Международният джаз фестивал в Банско

Международният джаз фестивал в Банско тази година се провежда между 4 и 11 август. По традиция концертите са на откритата сцена в центъра на града, както и на различни камерни сцени в малки и големи заведения в планинския курорт.

Двадесет и първото издание ще открие Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев и солистки Весела Морова и Петя Буюклиева. Следват концерти на италианката Киара Панкалди и на българската група "Дърти пърчис" със солистка Амалия Ненова.

На 5 август почитателите на джаза ще чуят за пръв път у нас Биг бенд „Нишвил“ с диригент Владан Караджов от Сърбия. Музикантите пристигат от Ниш, а оркестърът носи името на известния фестивал, който всяко лято събира елитни джаз изпълнители от цял свят.

Същата вечер на сцената ще бъдат „Рагтайм бенд“ с лидер Румен Александров и добре познатите на публиката в Банско Jazzbones от Германия. Немското участие тази година продължава с Gerdband (7 август), както и с Alexandrina Simeon Quintet&Benny Brown. Джаз певицата Александрина е наша сънародничка, която от години живее и работи в Германия, а в този фестивал ще участва за втори път (на 8 август).

Сред участниците са и атрактивните изпълнители от Jive Aces от Великобритания. Любимци на публиката в Банско, те са последни в програмата на 8 август.

Един от най-интересните гости е саксофонистът Дмитрий Баевский. Роден е в Санкт Петербург, там завършва музикално училище. На 19-годишна възраст се премества в Ню Йорк, където продължава образованието си и своето професионално развитие в обкръжението на големи имена от съвременната джаз сцена. Концертът му в Банско е на 9 август.

Същата вечер е изявата на NATO Jazz Combo от Белгия, Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев от България и известните Gipsy Kings by Paco Baliardo.

На 10 август за публиката предстои среща с джаз певицата Лиса Симон от САЩ - още едно от известните имена в афиша, дъщеря на легендарната певица и пианистка Нина Симон. Тогава е и концертът на британската поп и джаз формация Matt Bianco.

Осемдневната програма на събитието представя още редица познати и непознати у нас изпълнители от Австрия, Русия, Китай, Франция, Унгария… Джаз фестивалът ще завърши с концерт на поп певицата Рут Колева и нейния бенд. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.