Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Концерт, посветен на националния празник на Унгария

Концерт, посветен на националния празник на Унгария

Произведения от Ференц Лист, Золтан Кодай и Бела Барток ще прозвучат на 20 октомври под палката на известния унгарски диригент Габор Холерунг. Концертът на Софийската филхармония е посветен на Деня на революцията и борбата за свобода от 1956 г.Събитието е в столичната зала „България“.

Нека припомним, че ден преди концерта, на 19 октомври, отбелязваме и Деня на българо-унгарското приятелство. На същата дата Българската православна църква чества Св. Иван Рилски. В житието на светеца е записано, че неговите мощи били пренесени от София през 1183 г. от унгарския крал Бела III. Той предвождал военен поход срещу Византия, която по онова време владее България. Мощите на Св. Иван Рилски известно време били положени в катедралата на Естергом – тогавашната унгарска столица. Според легендата, епископът на Естергом не го смятал за светец и забранявал честването му. Многократно изрекъл подобни забрани и хули, висшият духовник онемял. Разкаян за думите си, той със сълзи на очи се поклонил пред мощите на светеца и отново проговорил. Научавайки за това, Бела III наредил да се изработи ковчег от злато и сребро и през 1187 г. мощите на българския светия били върнати в София с подобаващи почести, което е реален исторически факт.

Денят на българо-унгарското приятелство е учреден през 2016 г., но връзките между двата народа датират много преди това. Известно е, че през 1849 г. голяма група унгарски емигранти заживяват в Шумен. Техен лидер е легендарният Лайош Кошут. Днес къщата, в която е живял националният герой на Унгария, е превърната в негов музей, както и в музей на Унгарското национално движение от 1848 г.

Авторите, чиито творби са подбрани в програмата на 20 октомври, са сред най-емблематичните представители на унгарската култура. Золтан Кодай и Бела Барток, освен композитори са и неуморни изследователи на фолклора на различни народи, включително и на българския. А Ференц Лист, съвременник на борбите за национална независимост от средата на XIX в., изцяло споделял революционните идеите. Солист в неговата „Унгарска фантазия за пиано и оркестър“ е виенската възпитаничка Дора Делийска. Наред със забележителната си кариера и активната си концертна дейност на няколко континента, през последните години Дора е представителен изпълнител на „Бьозендорфер“. Заедно с нея, специално за концерта пристига роял, който е най-новият модел на реномираната фирма за производство на пиана. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники