Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Културно-историческото наследство отново на фокус

Културно-историческото наследство отново на фокусснимка: bnr.bg

Приходите от международен туризъм в България за периода януари-октомври 2018 г. възлизат на над 3,4 милиарда лева, сочат данни на Българската народна банка от края на миналата година. Здравата връзка между културата и туризма би осигурила както инвестиции в двата сектора, така и още по-голям интерес към страната ни от туристи от цял свят. Съхранявайки и популяризирайки своето богато и безценно културно- историческо наследство, България ще се превърне в още по-разпознаваема туристическа дестинация. Съзнавайки ключовата роля на наследството за международния имидж на България, Министерството на културата представи своята програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ 2014-2021 година, чиято цел, наред с опазването на културното наследство, е създаването на ново културно съдържание. Програмата е изградена след срещи с експерти по опазване на културното наследство и съвременните изкуства. Затова един от приоритетите ѝ е свързан именно с движимото културно наследство, което превръща програмата в една от една от малкото, осигуряващи възможност за презентирането му по нов начин, в нови помещения и с обучени служители в изложбените пространства, които пълноценно да представят изложените артефакти на родни и чужди туристи.

Доброто партньорство е особено важно за програмата – сподели в интервю за Радио България зам.-министърът на културата Амелия Гешева и допълни:

Надяваме се, че около 50 на сто от проектите, които ще бъдат внесени, ще бъдат с участие на страните-донори. Аз се радвам, че се развива и една тенденция, започнала от предния програмен период, свързана с дигитализацията на културното наследство. Една от мерките в програмата е насочена точно към неговата цифровизация. Много важна цел, която искаме да постигнем, е разширяването на обхвата на публиките и привличането на нови в културните институти, притежаващи културно наследство – музеи, галерии.

Финансирането на програмата „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ е в размер на 10 милиона евро, осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Средствата в него са осигурени от Кралство Норвегия, Република Исландия и Княжество Лихтенщайн, а целта е ограничаване на икономическите и социалните различия в Европа и засилване на двустранните отношения в областта на културата, гражданското общество, доброто управление, основните права и свободи и др.

Амелия Гешева съобщи, че през март ще бъдат разгледани проекти, свързани със съвременните изкуства и популяризирането на традиционната култура и занаяти. Тя изрази задоволство, че две организации вече са подали свои предложения в тази насока. Според нея проектите, които кандидатстват, трябва да бъдат достъпни за по-широк кръг публика – не само в столицата, но и в други региони. Затова програмата позволява финансирането на различни фестивали и пътуващи изложби. Част от проектите, осъществени със средства от страните-донори, са изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“ в норвежкия град Берген, проект за социализация на културното наследство, реализиран от община Казанлък, както и един проект на община Пловдив за дигитализация на културното наследство, по който във всички музеи в града са изградени центрове за дигитализация. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.