Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Владимир Димитров-Майстора: „За да сме добре, трябва да сме по-щедри един към друг“

Владимир Димитров-Майстора: „За да сме добре, трябва да сме по-щедри един към друг“

1 фервруари е рождената дата на една от най-значимите фигури в българското изкуство – Владимиp Димитpов-Майстора (1.ІІ.1882-29.ІХ.1960). Денят на неговото рождение се отбелязва като истински празник от жителите на кюстендилското село Шишковци. Там Майстора е създал голяма част от творчеството си в областта на портретния и пейзажния жанр и в битовата композиция.

Владимир Димитров-Майстора

В Шишковци се намира и гробът на именития ни художник, а местните и до ден днешен го почитат като най-важен човек и пример за подражание. Владимир Димитров получава прозвището си Майстора още като млад писар в съда на родния си град Кюстендил. Причината е, че той така се е обръщал към своите колеги там – „Здpавей, майcторе! Добpе cи cе cпpавил, майcтоpе!“ Добpото мy cъpце и големият талант cпечелват cимпатията и yважението на вcички. Oттогава започват да го наpичат с уважение Майcтоpа.

Владимир Димитров-Майстора

Владимир Димитров участва в Балканската и в Първата световна война. Като военен художник той прави стотици скици на българските воини. Предава с простота и финес емоциите в окопите и бита по време на война. Той е първият официален военен кореспондент. Критиката казва, че неговите платна притежават изразителни цветове, идеалистичен и символен рисунък. Доpи cлед като е pиcyвал в САЩ, Иcтанбyл, Италия, посетил е Лондон, Париж, Бpюксел, Дрезден и Виена, Майстора намира вдъхновени в „овощната градина на България“ и създава най-големите си шедьоври в кюстендилстото село Шишковци.

Владимир Димитров-Майстора

Владимир Димитров идва в селото през есента на 1924 г., поканен от неговия приятел Андон Виячев, с когото се познават от времето на Първата световна война. Художникът бързо спечелва симпатиите на селяните, тяхното приятелство и доверие. В шишковското поле той сътворява изкуство от световна величина. „Ако има рай на земята – това е кюстендилскят край със сърце село Шишковци“ – споделя Владимир Димитров-Майстора в свое писмо.

Владимир Димитров-Майстора

В селото има няколко обекта, свързани с името му, а най-посещаваният е къщата-музей, в която художникът е живял и творил. Там са подредени оригинални негови лични вещи и репродукции на най-значимите платна в творчеството му.

Владимир Димитров-Майстора

Ваня Ризова е секретар на читалище „Владимир Димитров-Майстора 1919“ в с. Шишковци. Казва, че то е било обновено по линията на ЮНЕСКО през 1982 г., когато са се чествали 100 год. от рождението на художника. От този двоен юбилей са минали 37 години, а датата отново е повод за голям празник в Шишковци – казва Ваня Ризова и продължава:

За всички в селото Владимир Димитров-Майстора е не просто човек и художник, той е икона тук. По-старото поколение, хората преди нас, а и младите сега го уважават, обичат и почитат. Гордеем се, че той е избрал точно Шишковци, гордеем се, че живеем в това забележително село. Музеят ни е филиал на галерията в Кюстендил, но ние казваме, че тук е по-истинско, защото духът на Майстора е все още жив в селото и всички ни зарежда със своята енергия. А той е бил невероятно щедър човек. За съжаление много време е минало и съвсем малко хора, които го помнят, са останали. Има една жена – Боянка Жельовова, на 83 години. Тя е била на 8-9 години и си спомня как Майстора е рисувал.

Владимир Димитров-Майстора

Разказва, че е бил много добър човек, много щедър, отзивчив и весел. Раздавал е своите дрехи и пари на бедните, защото тогава немотията е била голяма. Затова хората са казвали, че той е бил като бог за тях. Винаги, когато Владимир Димитров се е връщал от Америка, а е пътувал често до там, ги е събирал на мегдана и е казвал, че ако има рай на земята, то това е кюстендилският край. Сами по себе си тези думи и днес ни трогват, защото в тях е скрита любовта на Майстора към нашите селяни.

Владимир Димитров-Майстора
Празникът на 1 февруари започва сутринта в галерията в Кюстендил, където има голяма изложба с оригинали на Майстора – обяснява Ваня Ризова. Всяка година на този ден идват художници и ценители на изкуството от София. Те посещават и с. Шишковци, където поднасят цветя на паметника на художника. После цялото множество се събира в двора на къщата-музей. Сега сме поставили нови, по-добри репродукции на Майстора, стараем се всичко, свързано с неговото име, да бъде прецизно подбрано и изложено – казва Ваня Ризова.

Владимир Димитров-Майстора

Само този, който не се е докоснал до творчество на Майстора, той не може да оцени какво е дал този човек на нас и на цяла България. Майстора е нашето богатство. Затова 1 февруари е празник в Шишковци. Жителите посрещат гостите с традиционния специалитет тук – зелника, с вино и ракия. Денят е повод да си спомним за добрината, с която местните са запомнили живота на Майстора. А той ни е завещал точно това, че за да живеем добре, трябва да бъдем по-щедри един към друг, взаимно да се обичаме и уважаваме./ БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.