Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Започва „Аполония“ − фестивалът за елитно творчество в Созопол

Започва „Аполония“ − фестивалът за елитно творчество в Созопол

Преди да дойде есента част от творческия елит на България си дава среща в гр. Созопол, в рамките на фестивала на изкуствата „Аполония”. Тази година е по-специална за организаторите на събитието, тъй като се провежда неговото 35-то издание. В дните на фестивала – от 29 август до 7 септември, публиката в Созопол ще посрещне едни от най-известните и изявени творци в областта на музиката, киното, театъра, литературата, балета и изобразителното изкуство. Равнопоставеност на всички изкуства е замисълът, с който е поставено началото на „Аполония”. Формулата на фестивала е останала неизменна през годините, а голямата му популярност се дължи на стремежа да покаже най-талантливите творци и техните постижения.

С юбилеен спектакъл, посветен на 50-та годишнина от основаването на Балет „Арабеск“, стартира програмата на тазгодишната „Аполония”. В афиша са включени над 70 актуални културни събития за ценители. На музикалната сцена в Созопол ще се представят оперната прима Александрина Пендачанска, джаз певците Хилда Казасян и Васил Петров, пианистът и композитор Живко Петров, Биг бендът на БНР, известните рок групи ФСБ, БТР и „Фондацията” и др.

„Публиката и самите артисти са признанието за нас през всички тези 35 години и заради тях юбилейната ни програма е направена така, че всички да бъдат щастливи и да видят в Созопол своите любимци – актьори, писатели, поети, които уважават и които тази година са имали забележителни изяви“ – казва Маргарита Димитрова, артистичен директор на фестивала още от неговото създаване.

„35 години са истински празник на постоянството, на любовта към изкуството, на това, че успяхме да направим фестивала такъв, че курортният град да се пълни, когато започват нашите събития. Стана така през последните години, че много българи, предимно музиканти, работят по света и аз се колебая за това, как трябва да говорим за тях − като българи или като имена от световната сцена. Те всъщност представят нашето изкуство пред света и показват това, което са научили у нас. Например оперната певица Александрина Пендачанска, която започна майсторския си клас преди дни в Созопол. Това е нейният първи такъв клас тук и се надявам да успее да предаде опита си на своите по-млади колеги, но за съжаление тя не живее постоянно в България и рядко може да гостува. Станислав Хвърчилков, който е прекрасен китарист и от години живее в Англия, преподава и създава свои произведения, също ще има концерт във фестивалната програма. Това са само част от прекрасните българи, които славят и разпространяват българската култура по света“.

Маргарита Димитрова откроява още едно важно музикално събитие в програмата на „Аполония“ – това е концертът на пианиста Людмил Ангелов, цигуларя Йован Богосавлевич, китариста Цветан Недялков, Маргарита Калчева – контрабас, и Матиас Гонзалес – бандонеон. Те ще свирят пиеси на Астор Пиацола. Концертът е на 31 август и се очаква да привлече многобройна публика. „Всяка година, специално за нашия фестивал, в Созопол идват хора и от чужбина – това са българи, които работят навън и многото чужденци, които обичат и следят програмата на „Аполония“ – казва Маргарита Димитрова:

„През тези 35 години в Созопол не беше построена нито една нова концертна зала, за съжаление, нито една нова театрална сцена, която да бъде на нивото на всички тези събития, които са събрани на едно място в дните на фестивала. Затова билетите свършват бързо, защото залите ни са малки. Дори амфитеатърът, който е най-просторното място, където може да влезе публика, има само 600 места. Залата за класическа музика е само със сто места и винаги има правостоящи, защото няма как да върнеш хора, които идват всяка година, поздравяват ни и искрено се радват на това, което правим“. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.