Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Джон Скофийлд и други световноизвестни музиканти на Plovdiv Jazz Fest

Джон Скофийлд и други световноизвестни музиканти на Plovdiv Jazz Fest

Джаз фестът в Пловдив кани своите почитатели между 31 октомври и 2 ноември. По традиция концертите са в Дома на културата „Борис Христов“. Всяка от вечерите има своя тема, програмата е наситена с известни имена, нови проекти и много хубава музика.

Създаден през 2015 г., фестивалът е сред най-младите джаз форуми у нас.

От самото начало работим с няколко световни агенции, които ни се довериха, агенции, които имат облик и държат на този стил – разказва джаз певицата Мирослава Кацарова, артистичен директор на Plovdiv Jazz Fest. Те не са сред „мастодонтите“ в бизнеса, независими са и представляват някои от големите артисти, на които ние много се възхищаваме. Хората, с които работим, познават много добре България – например на конференциите, които Петър Димитров организира в рамките на фестивала A to Jazz. Тези хора се възхищават, че посягаме към изкуство, което е скъпо, макар да живеем в една от най-бедните държави в Европа.

От Мирослава Кацарова научаваме и какво ще чуем във фестивалната и съпътстващата програми:

„Дамите в джаза“ е един своеобразен акцент в програмата тази година. Така условно наричаме и първата вечер. Откриваме джаз фестивала с концерт на Мария Жоао – една от най-добрите джаз певици в света. Тя е със своя дългогодишен сценичен партньор Марио Лажиня. Много атрактивна, неконвенционална, колоритна... Очаква ни страхотен вокален спектакъл. Вторият концерт е на Линда Мей Хан О и нейния квартет. Преди време я слушах в Лондон в последната група на легендарния Пат Матини, а да свириш с него само по себе си е постижение. Родена в Малайзия, отраснала в Австралия, живее и работи в Ню Йорк, тя е басистка, която не демонстрира самоцелно своите качества като инструменталист. Много интересен композитор. Според мен тя ще бъде голямо откритие за Пловдив джаз фест.

Втората вечер е на китаристите. Ще чуем триото на Кърт Розенуинкъл, представител на утвърденото младо поколение музиканти, партнира си с кого ли не, но има своя посока, а неговият концерт е точно преди концерта на Джон Скофийлд, с когото също е свирил. „Гиганта“ Скофийлд ще чуем заедно с Джон Клиъри – и двамата носители на „Грами“. Клиъри е британец, но живее в Ню Орлийнс, защото изследва традициите на тази култура като майсторски я вгражда в своята музика. Ще имаме възможност да чуем една смес от блус, ритъм енд блус и джаз. Третата вечер, която отдавна мечтаех да направя в Пловдив джаз фест, е за българските музиканти. Започва с концерт-посвещение за Румен Тосков. Поканихме Антони Дончев да „движи“ този проект – той беше близо до Рупето, беше и негов учител. „Виждам птица да лети“ е името, което Антони даде на концерта, в който ще чуем и Валентин Геров (виола), Росен Захариев (тромпет), Веселин Веселинов- Еко (контрабас) и др. Следва концерт на Пепи Славов – Младши, който от години живее и работи в Ню Йорк, работи с Джо Ловано, канен е от някои от най-добрите джаз музиканти, беше номиниран за „Грами“. За пръв път той гостува у нас със своята група, с която работи в САЩ и представя първия си авторски албум, който се нарича LittleStories. Съпътстващата ни програма както винаги е шарена – провеждаме нашия Младежки джаз конкурс, чийто гала концерт е на 2 ноември, ще бъдат представени две книги, два нови албума. Голямата награда на Пловдив джаз фест тази година се присъжда на Теодосий Спасов за неговия принос не само като артист, но и като организатор на джаз събития.

Как се организира фестивал с толкова респектираща програма в трудна за културата ситуация. Отговорът отново е на Мирослава:

Това е една нестихваща борба – да накараме институциите да погледнат на нас благосклонно, защото ние сме „бездомната музика“, за разлика от симфоничната и оперната например. Те имат своя делегиран бюджет, а ние сами набавяме средствата си. Пловдив джаз фест е създаден на принципа на публично-частната инициатива, но когато става дума за изкуство, добре е държавата и общините да се включат. Колкото до нашия фестивал – той е част от програмата на Пловдив – европейска столица на културата. Тази година не успяхме да осигурим средства за всички големи имена, които проявиха интерес, но планирахме концертите им за следващото издание. Големите артисти идват у нас с удоволствие. Те виждат, че тук имат почитатели и едно необятно море от новости. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.