Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Респектираща програма и незабравими мигове за публика и изпълнители

Респектираща програма и незабравими мигове за публика и изпълнители

Четвъртото издание Пловдив джаз фест предложи наситена концертна и клубна програма, вдъхновяващ майсторски клас, срещи с различни изкуства… Всичко това – концентрирано в пет фестивални дни и прекрасни преживявания за публиката във всеки един от тях. За българските джаз изпълнители всеки подобен форум е не само „сверяване на часовника“ (всички го правят постоянно и без специален повод), но и възможност да се видят с колеги, да посвирят заедно. За чуждестранните участници, независимо от ранга, често е първото докосване до факта, че в малката ни страна джазът има своята публика и традиции. Още първата вечер Елиане Елиас (една от най-добрите изпълнителки на музиката на Антонио Жобим)„закова летвата“ много високо. Певица и пианистка, неколкократен носител на „Грами“, през 80-те години на м. в., тя е част от изключителната група Steps Ahead, с която издава албум. След това записва и с първия си съпруг – тромпетиста Ренди Брекър. Вторият – басистът Марк Джонсън, е с нея и до днес в живота и на сцената, включително и в Пловдив. Вие сте прекрасна публика, не очаквах да се получи такъв концерт! Благодаря ви! – отговори пламенната бразилка на нестихващите аплодисменти.

Дина Дероуз – също певица и пианистка, свири с трио български музиканти, завършили Prince Claus Conservatory в Грьонинген, Холандия. Наред с 12-те авторски албума, тя има и богат стаж като педагог в престижни университети. По покана на Groove Atelier тя проведе у нас поредица от майсторски класове, един от които в Пловдив.

Разбрах, че това е съвсем нов фестивал, но го правят много добре – каза Дина. – Чудесно е да съм част от него. Току-що чух бенд от български музиканти (трибют за „Бели, зелени, червени“) – бяха прекрасни, докоснаха сърцето ми. Хората тук харесват джаза, това се вижда. За първи път съм тук, но имах студенти от България. Бях преподавател в Грьонинген между 2000 и 2010 г. и в този период там пристигнаха да учат Атанас Попов, Никола Горялов, Димитър Льолев, Борис Таслев, Борислав Петров и др. Още тогава те ме впечатлиха като музиканти. Свирих с някои от тях в програмата на фестивала и виждам, че продължават да се развиват и истински обичат тази музика. Надявам се, че ще имаме и други възможности. Бих искала отново да дойда в България, наистина е прекрасно тук.

В един от клубните концерти чухме Христо Йоцов и Jazz Cats в проект-продължение на техния успешен първи албум, излязъл преди около две години.

В момента това е проектът, в който влагам всички усилия – споделя Христо. – Зароди се спонтанно, благодарение на появата на саксофониста Арнау Гарофе-Фарас (испанецът живее от няколко години в България), който наистина силно ме импулсира. „Котките“ се оказа един много добре „уцелен“ вариант – и като отношения между нас, към музиката, общи интереси и начин на свирене. През последните години всички се втурнахме да измисляме нови системи, нови концепции. По някакъв начин проектът беше едно „центриране“към джаза и наистина се чувстваме много добре, защото виждаме, че хората имат необходимост от този поглед към правенето на музика. Миналата година представихме „Котките-1“ в програмата на Пловдив джаз фест. Изпълнението на програмата от „Котките-2“ отново пред пловдивската публика ми даде увереност, че новият проект има необходимия потенциал за нов албум. Чест прави на артистичния директор Мирослава Кацарова, че паралелно със световните звезди, фестивалът представя най-доброто от българската сцена. Това е стимул за българските музиканти да повярват, че са достойни партньори на големите имена. Пловдив винаги е бил един от джаз центровете у нас, акумулатори на вдъхновение. Преди години имаше младежка джаз среща, свирил съм тук безброй пъти. За всички нас градът е неразривна част от битието ни на музиканти. Разбира се, всеки от другите форуми има своя облик, своя територия и това е много хубаво. Мисля, че Пловдив джаз фест е сред най-значимите като формат и програмиране. Това, че набира скорост и мащаб, е изключително важно и за града, и за българската музика, и за приобщаването ни към световната мрежа от фестивали и контакти.

Във фестивалната програма много публика събра и дуото Влатко Стефановски и Теодосий Спасов, чиито верни почитатели пристигнаха от различни посоки специално за тяхната изява. Разбира се, препълнена зала посрещна и двата най-дългоочаквани концерта. Дейв Холанд квартет с гост Крис Потър и Ян Гарбарек с гост Трилок Гурту са легендарни имена, чест и за най-реномираните световни фестивали.

Невероятен шанс е да чуеш на живо музиканти, които десетилетия са на върха не заради изкусни медийни кампании или „изпълнителски фокуси“, а защото са истински, дълбоки артисти. А и са сред малцината, на които е дадено да проправят пътища, предано да ги следват и да увличат след себе си други талантливи представители на свободната музика. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.