Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Дългоочаквана премиера на „Клетниците“ в Софийската опера

Дългоочаквана премиера на „Клетниците“ в Софийската опера

На 6 декември, на сцената на Софийската опера, за първи път у нас ще бъде представен мюзикълът „Клетниците“. Вълнуващата история от най-известния роман на Виктор Юго е пресъздавана многократно в театрални, кино- и телевизионни продукции. Книгата е завършена през 1862 г., разказва за Жан Валжан – каторжник, осъден несправедливо, успял да избяга, но преследван безкомпромисно от инспектор Жавер. В опитите да се скрие, попадайки на благочестив и щедър висш духовник, Жан Валжан побеждава злото в себе си, променя се и заживява различен живот, правейки добро. Променя нещастния живот на Козета, а по-късно спасява от смърт нейния любим, както и самия Жавер. Повествованието достига до Юнското въстание в Париж през 1832 г. и барикадите във френската столица… През 1978 г. композиторът Клод-Мишел Шьонберг пише музика по романа на Юго, която издава в албум, заедно със стихове на Ален Бублил. По-късно двамата преработват концепцията на албума в музикално-сценично произведение, което става изключително популярно. Наричат го най-добрия мюзикъл на всички времена. Първата постановка на „Клетниците“ е в Париж през 1980 г. Следват постановки в Лондон и Ню Йорк, а мюзикълът става хит за десетилетия напред. Появата му в България е планирана сравнително скоро след тези премиери, но са необходими години докато стане факт. Акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и режисьор на спектакъла споделя какво е за него предстоящата премиера:

Възкресение на идея, за осъществяването на която дойде точното време. Продуцентът Камерън Макинтош даде правата още през 1987 г., сключихме договор и започнахме голямо прослушване. Явиха се над 200 изпълнители от цяла България – оперни, оперетни, поп певци, филмови и театрални актьори. Избрахме двата състава, но не можахме да намерим средства за специалните микрофони. Днес звучи смешно, те са достъпни за всеки… Сякаш тогава изпреварихме времето. Десетилетия по-късно мога да кажа, че съм много щастлив от работата с моите артисти – поп певеца Орлин Павлов (в ролята на Жавер), актьорът и музикант Владимир Михайлов (Жан Валжан), джаз, поп и мюзикъл-певицата Весела Делчева (Фантин), актьора Николай Сотиров (Епископа), прекрасната млада и талантлива Ани Вутова (Козет). Много са… Ако аз самият трябва да избера персонаж, когото да изиграя, може би това би бил Жан Валжан – много емоционална роля. Въпреки че в ежедневието си като директор често ставам истински Жавер, който е строг по отношение на дисциплината и закона… Тези две роли са противоположни, но и много въздействащи.

Ето и как известният поп певец Орлин Павлов гледа на своето участие в „Клетниците“:

Голямо предизвикателство е да си на сцената на Софийската опера и балет. За първи път работя с маестро Карталов, изобщо за първи път работя с оперен режисьор. Това е най-мащабната продукция на мюзикъл, която можем да видим в България. Преминахме изключително тежък кастинг, материалът за пеене също е труден. Мисля, че подборът на двата състава е наистина добър и публиката ще има прекрасни мигове. Аз играя Жавер и това е още едно предизвикателство пред мен. Жавер мисли, че той е главната инстанция, главният обвинител и съдия, човек без душа, чиято цел е да въдворява ред и да преследва героя Жан Валжан. Това е анти-герой. В един момент той се пречупва, защото вижда, че бившият каторжник има сърце, има благородство… Това го обърква, дисбалансира го до такава степен, че се самоубива. Моята задача е да бъда мрачният, лошият, строгият… Трудно е, защото аз не съм такъв в живота. Много е полезна работата ми с режисьора акад. Карталов, с диригента Игор Богданов, със Светослав Лазаров, който работи върху музикалната ни подготовка, с всички, които допринесоха за осъществяването на дългоочаквания спектакъл.

Интересът на публиката е много голям, затова нека кажем, че през декември ще видим общо седем представления на „Клетниците“, още шест предстоят през първия месец на 2020 г. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.