Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Строят се повече, но по-малки жилища

Строят се повече, но по-малки жилища

Делът на новите жилищни кооперации се увеличава за сметка на къщите, расте и броят на жилищата в тях, но средната им площ е по-малка. Най-много се строят двустайни апартаменти като бумът е в Бургас. Това следва от предварителните данни на Националния статистически институт за въведените в експлоатация жилищни сгради през първото тримесечие на 2016 г.

Общо новите сгради са 543, а жилищата в тях - 2 291, тоест средно по 4 в сграда. Спрямо година по-рано сградите са с 6 по-малко, или с 1.1%, докато жилищата в тях се увеличават с 882, или с 62.6%.

Три четвърти от новото строителство е със стоманобетонна конструкция, с тухлена - 20.8%, с друга - 1.8%, и с панелна - 1.5%. Най-голям остава относителният дял на новопостроените къщи (70.7%), следвани от жилищните кооперации (17.3%), които обаче са с 24 повече, отколкото преди година.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Бургас - 80 сгради със 713 жилища в тях, Варна - 69 сгради с 500 жилища, и Пловдив - 55 сгради с 261 жилища.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (37.3%), следват тези с три стаи (29.3%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи - 3.4%.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища е 192.4 хил. кв. м, или с 45.4% повече в сравнение със същото тримесечие на 2015 г., а жилищната площ се увеличава с 44.6% и достига 122.3 хил. кв. м.

Средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 93.9 кв. м през първото тримесечие на 2015 г. на 84.0 кв. м година по-късно. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.