Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Покупката на имот отново е на мода

Покупката на имот отново е на модаснимка: dnevnik.bg

Покупката на имот за ползване или с инвестиционна цел отново е на мода след замирането на този пазар през последните години. Това сочат изводите от представително проучване, проведено от Сосиете женерал Експресбанк, което не е сред клиенти на банката. То обхваща 543 онлайн интервюта сред българи в активна възраст от София и големите областни градове.

Реално обаче раздвижването е в големите градове, подчерта Милена Витанова, мениджър "Партньорства" в отдел "Индивидуално банкиране". Извън тях раздвижване се наблюдавало и в Перник заради близостта му до София като източник на работни места и по-ниските цени на жилищата там. Засилен интерес към покупка на имот се наблюдава и от българите, работещи зад граница, които планират да се върнат у нас.

Витанова допълни, че гладът е за качествени имоти в големите градове. Те са и тези, които се очаква да поскъпват. През 2015 г. техните цени са се повишили със 7-8 на сто на годишна база.

За разлика от предходните няколко години, когато нямаше много купувачи, те бяха тези, които диктуваха пазара и поставяха условията. Сега вече отново собствениците на имоти са в силна позиция, защото в общия случай не бързат да продават и да затварят парите си в банките, където лихвите по депозитите спаднаха драстично, сочи анализът на банката.

Според направеното от нея проучване 80% от участвалите в него искат да купят жилище за собствени нужди, 12 на сто - за децата си и по 4 на сто, за да го дават под наем или с цел инвестиция.

Очаквано над една трета от търсещите жилища - 39 на сто, в момента живеят под наем, а 31 на сто вече имат, но искат да го сменят с друго по размер или на друго място. Очаквано най-много хора (38 на сто) търсят двустайно жилище, 34% - тристаен апартамент, а 16 на сто - къща.

Местоположението (за 84% от анкетираните) продължава да е един от най-важните критерии при избор на жилище, наред с цената (за 80%). Качеството на строителството също е сред водещите критерии (54%) и лесният достъп (42%), което включва и добър обществен транспорт. Процентите са повече от 100 заради това, че едни и същи анкетирани са избирали повече от един отговор. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники