Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Жилищният пазар в големите градове на България уверено върви нагоре

Жилищният пазар в големите градове на България уверено върви нагореснимка: capital.bg

Пазарът на имоти в големите градове на страната ясно следва тенденциите на пазара в София. Ръстовете са отчетливи, включително и в големите ни морски градове, където местното търсене е достатъчно силно, за да компенсира отлива на руските купувачи от последните години, показват данните на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на годината.

В по-малките градове и курортите по Черноморието обаче оттеглянето на руските купувачи още не е компенсирано и спадовете продължават.

Данните на агенцията показват, че броят на сделките в Пловдив през първото тримесечие е останал почти стабилен на годишна база – отчита се 1% спад на годишна база. При новоучредените ипотеки обаче – и законни, и договорни, има ръст от 2,5%, което е ясен белег за засилващата се активност на жилищния пазар.

Подобна тенденция е отчетена и в морската ни столица Варна – 0,9% спад на броя на сделките за първото тримесечие спрямо същия период на миналата година, но 15% ръст на ипотеките.

Единственото изключение от най-големите градове е Бургас, където през първото тримесечие е регистриран почти 13% ръст на сделките с имоти на годишна база. Ипотеките се увеличават с 30,6%. Увеличенията са обясними с местното търсене и подновения интерес към по-малките южни курортни селища към община Бургас.

В Несебър обаче, както и в Поморие, картината е различна. Ипотеките почти не отчитат промяна спрямо първото тримесечие на миналата година, т.е. те отразяват сравнително стабилно местно търсене.

Броят на сделките обаче намалява със съответно 19% и 20,5% предвид отлива на инвеститори във ваканционни имоти.

Общо в България за периода януари-март са сключени малко под 43 хил. сделки с имоти, което представлява минимален спад от 0,03% спрямо първото тримесечие на 2015 г.

Що се отнася за София, през първото тримесечие на тази година са сключени общо 5 149 сделки, което е със 7 на сто повече на годишна база. Броят на ипотеките е над 2 500 за тримесечието, като на годишна база отбелязва ръст от над 19% - ясен знак за раздвижването на жилищния пазар в града.

Данните напълно потвърждават статистиката на агенциите за имоти, които също отчитат силни ръстове на запитванията, огледите и сделките. / Инвестор.бг

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.