Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Най-големите градове дърпат напред жилищния пазар в България като цяло

Най-големите градове дърпат напред жилищния пазар в България като цялоснимка: investor.bg

Жилищният пазар в големите градове продължава устрема си нагоре. Темповете на ръст на пазарите в София и Пловдив драстично превишават тези в големите черноморски градове – Варна и Бургас, показват данните на Агенцията по вписванията за второто тримесечие и за полугодието.

Още по-силни са ръстовете при ипотеките, което от една страната индикира засилена активност на купувачите на имоти, но и че все повече хора искат да се възползват от по-ниските лихви, за да рефинансират стари кредити. Данните обаче не разграничават сделките от рефинансиранията, както и сделките с различните видове имоти. За тенденциите на жилищния пазар може да се съди с приблизителна точност по сделките в големите градове и по-малките областни центрове.

Данните напълно потвърждават статистиката на агенциите за имоти, които също отчитат силни ръстове на запитванията, огледите и сделките. Вероятно статистиката е непълна заради силния ръст на сделките с жилища в строеж – особено в София, тъй като те ще бъдат отразени в Агенцията едва при издаването на Акт 16 и предаването на имотите на собствениците им. Влиянието на тези сделки ще видим вероятно към края на тази – началото на следващата година.

Извън големите градове обаче картината на жилищния пазар не е особено розова. В по-малките областни градове като цяло сделките с имоти намаляват. Изключения от тенденцията са Плевен, Стара Загора и Русе, които обаче не успяват да компенсират слабия пазар в по-малките областни центрове, който продължава да е спорадичен на фона на по-високата безработица, по-ниската заетост и влошените перспективи пред местните икономики.

Засилена активност в големите градове

В София сделките да полугодието се увеличават с почти 18% спрямо първата половина на миналата година до 13 316. При ипотеките ръстът е още по-силен – над 28%, до 6 145.

В Пловдив ръстът на сделките за полугодието спрямо първата половина на 2015 г. е доста по-умерен в сравнение със София – 2,7% до 7 143 сделки. Ръстът на ипотеките обаче почти достига 14 на сто до 1 714.

Във Варна сделките се увеличават с 1,6% до малко под 5 хил., докато при ипотеките увеличението е 19% до малко над 1 800.

Най-слаб ръст на сделките от най-големите градове е регистриран в Бургас – само 0,4%, т.е. пазарът в града и областта остава сравнително стабилен на фона на оттеглянето и на руските купувачи на ваканционни имоти в региона. При ипотеките обаче увеличението надвишава 23% - ясен индикатор за засилена активност по рефинансиране. / Investor.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.