Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Прогнозират скок на имотите с 12%

Прогнозират скок на имотите с 12%снимка: capital.bg

Луксозните имоти поскъпнаха със 7% от началото на годината, а тенденцията е до края на 2016 г. повишението на цените да надхвърли 12%. Това се посочва в анализ на компанията за имоти от най-висок клас Unique Estates.

Ниските лихви провокират част от продавачите да инвестират в ремонт на закупени само преди две години жилища, за да ги позиционират във възможно най-високия ценови сегмент и да ги продадат за 2000 евро/кв.м. Сгради в проект, които са на добри локации и предлагат модерни площи и разпределение, започват да се продават още при вземане на разрешение за строеж. Тенденция е до получаването на разрешение за ползване на обекта той да е почти напълно продаден.

"Най-много се търсят жилища с площ от 200 кв.м с две и три спални. Изискванията са за самостоятелна баня и дрешник към основната спалня, просторен хол и отделна кухня", каза Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates.

Средните цени на имотите в София са 772 евро/кв.м, във Варна - 726 евро/кв.м, в Пловдив - 538 евро/кв.м, а в Бургас - 542 евро/кв.м, сочат данните на агенцията.

От компанията очакват в периода юли-август интересът към покупката на жилища да нарасне с 5-10%. "Очакваме да се увеличат покупките на имоти от българи в чужбина поради риска за обезценяване на спестяванията им", каза Весела Илиева. / Стандарт

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники