Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Лихвата по жилищните кредити в левове падна под 5% за пръв път

Лихвата по жилищните кредити в левове падна под 5% за пръв пътснимка: investor.bg

През юни 2016 г. лихвените проценти по жилищните кредити в левове паднаха под 5% за пръв път, показва справка на Investor.bg на база лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ). Същевременно лихвите по потребителските кредити в левове отново са под 10%.

При жилищните кредити домакинствата получават по-ниска лихва за сумите, които теглят в левове, а именно – от 4,97% през юни. Това е понижение спрямо нивото от 5,03% през предходния месец и в сравнение с 5,77%, давани от банките през юни миналата година. Цифрата е и ново рекордно дъно, откакто БНБ води статистика.

Ставката по жилищните заеми в евро обаче се покачва на месечна база - до 5,75% спрямо 5,61% през май. Въпреки това лихвата продължава да намалява на годишна база, тъй като през юни 2015 г. беше 6,14%. Процентът по евровите жилищни кредити кръжи малко около 6-те процента или е под това ниво по-осезаемо през последните 12 месеца.

В шестия месец на годината лихвата по заемите за потребление, отпуснати в левове, се понижава до 9,51% от 10%, колкото бе през май, и от 10,39%, колкото беше през юни миналата година.

Спад през юни има и на ставката за потребителските кредити, изтеглени в евро. Сега тя понижава до 6,69% спрямо нивото й от 7,35% през май. За сравнение - преди година лихвата за този тип кредити е била дори 7,6%.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники