Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Светослава Георгиева: Пазарът на луксозни недвижими имоти в България е във възход

Светослава Георгиева: Пазарът на луксозни недвижими имоти в България е във възход

Пазарът на луксозни недвижими имоти в България е във възход, търсенето се повишава, за полугодието има над 12 % ръст на реално сключените сделки, а от около година се забелязва усилено предпочитание към жилища с квадратура над 200 кв. м.

Цените вървят нагоре и едва ли до края на годината ще има съществена промяна. Изискванията на клиентите непрекъснато нарастват, а инвеститорите се преориентират като съобразяват проектите си за висок клас жилища, които да отговарят на предпочитаната локация. Предлагането на луксозни жилища все още не отговаря на търсенето. Затова се получава и този висок ръст на цените, а не заради сериозни икономически показатели, постигнати в страната.

Привидно наистина е парадокс, че бедността у нас се разраства, а от друга страна и търсенето на луксозни имоти.

Тенденцията в нашия сегмент не кореспондира с общото икономическо състояние на държавата, нито е следствие на сериозно забогатяване на българите. Просто нашата компания работи с около 10-15% от купувачите на пазара и в никакъв случай движението при нас не оформя цялостната тенденция при покупката на имоти. Но претендираме да познаваме пазара в най-високия клас, в който се купуват жилища за над 120 хил. евро, дори и в най-високия сегмент - над 500 хил. евро. Нашите клиенти са обикновено на високи и средни мениджърски позиции, собственици на бизнеси и предприемачи, юристи, които имат добри и стабилни доходи и които са много сигурни кредитополучатели. Тази категория българи не са повлияни от обедняването нито по време на тежката криза, нито сега.

От чужденците определен афинитет към луксозни имоти в България проявяват французите, те оценяват позитивно старата градска част на София, англичаните - също. Но тези сделки са епизодични. Не е така при българите, които живеят и работят зад граница. Все по-често те се обръщат към нас, защото искат да инвестират в жилище - за себе си или за децата си, и дори са склонни да се върнат в България след известно време. Но и те са малка част от клиентите ни - не повече от 5%. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники