Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Инвестициите в BG бизнес имоти – €225 млн. за 9 месеца

Инвестициите в BG бизнес имоти – €225 млн. за 9 месецаснимка: dnes.bg

Инвестициите в бизнес имоти в България са се увеличили до 225 млн. евро за деветмесечието. Това отчете изпълнителният директор на консултантската компания Forton Михаела Лашова по време на Третата международна RICS конференция “Оценки и инвестиции в недвижими имоти”, която се проведе днес в София.

Пазарът е доминиран от придобивания на доходоносни активи, за разлика от 2015 г., когато основният акцент бяха земята и подценените имоти, показват данните на компанията. От малко над 40 сключени сделки за периода почти две трети са с установени активи, запълнени с наематели, които носят стабилен доход.

Това е добра предпоставка за навлизането на големи международни инвеститори, които в момента са активни в страни от региона като Унгария и Румъния, смята Лашова.

Тя допълни, че резултатите от проучване на RICS за инвеститорските нагласи показват, че България е в групата на страните, към които има висок интерес и за наемане на площи, и за нови инвестиции в бизнес имоти, редом с Румъния, Чехия и Унгария. Лашова подчерта, че в тази връзка инвеститорският интерес ще продължава да се увеличава. Очаква се да продължи и плавният ръст на наемите, както и на стойността на активите.

Хотелите – най-притегателният актив за тази година

Повече от една трета от сключените сделки за деветмесечието, т.е. за 82 млн. евро, са за хотели, отчете Михаела Лашова. Сред най-значимите сделки за периода са тази за Downtown Hotel и хотел „България“ в София, както и за комплекса „Катарино“ и няколко хотела по Черноморието.

Обемът на инвестициите в търговски площи за периода достига 20%, т.е. 46 млн. лева. Най-значимите сделки за периода са с Mall Plovdiv и Ритейл парк Пловдив.

Обемът на инвестициите в офиси достига 16% от всички трансакции за периода, т.е. 35 млн. евро, а сред по-значимите сделки са новата сграда на bTV, Platinum Business Center и Sofia Airport Center.

Останалите сделки са основно със земя – сегмент от пазара, който е в сериозен подем благодарение на възхода на жилищното строителство, коментира Михаела Лашова.

България – ликвиден, но непопулярен пазар

Пазарът на бизнес имоти в България може да се похвали с качествени активи, които отговарят на всички изисквания на международните инвеститори, подчерта Лашова. Страната ни се отличава със стабилна икономика и среда, но не се популяризира нито като туристическа, нито като инвестиционна дестинация, допълни тя.

Все пак страната ни има какво да наваксва по отношение на прозрачността. Като се изключи това, страната ни е сред най-атрактивните пазари в Централна, Източна и Югоизточна Европа предвид наемните нива, капиталовата стойност на имотите и очакваната доходност.

България освен това е с по-ниска степен на незаетост на най-качествените активи от клас А, допълни Лашова. С появата на все повече доказателства за ликвидност на пазара се очаква опортюнистичните инвеститори, които в момента са активни в Унгария и Румъния, да се преместят на българския пазар, посочи тя. / Dnes.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.