Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Пазарът на имоти в България расте, но все още няма бум, отчита експерт

Калоян БогдановКалоян Богданов

Наблюдава се доста активен ръст на имотния пазар в България, но все още не можем да говорим за бум. След фалита на КТБ и изплащането на гарантираните депозити започна плавен ръст на цените на имотите и по-бърз ръст на търсенето, през цялата 2015 г. нещата вървяха нагоре и през 2016 г. този темп дори се засили. Това коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на AG Capital, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му най-активните сделки в момента се сключват с двустайни и тристайни апартаменти, като те са 80-90% от всички сделки на пазара. Основен двигател на това са ниските лихви по кредитите. През 2014 г. те са от порядъка на 7-8%, а в момента - под 4%.

Богданов посочи, че подобряването на инфраструктурата и разширяването на метрото също са много важен фактор. "Надявам се широко обсъжданото саниране да се развие и голяма част от панелните имоти да бъдат санирани. Още е рано да кажем с колко ще се вдигнат цените на санираните жилища, но има интерес към тях", обяви той.

Експертът каза още, че сделките вървят най-лесно и бързо в София, но и в другите големи градове пазарът е много активен.

Той допълни, че все повече нараства броят на хората, които инвестират в имоти у нас. "През 2014 г. бяха 3-4%, през 2015 г. - 10-12%, а в момента са около 20%. Реално инвеститорите в имоти при отдаване под наем получават 4-8% доходност и второ, плавният ръст на цените с по 5-7-10% годишно след 1-2 години ще им донесе и допълнителна доходност", обясни Богданов.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники