Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Жилищният пазар в големите градове забавя темповете

Жилищният пазар в големите градове забавя темповетеснимка: capital.bg

Жилищният пазар в големите градове в България изглежда започва да забавя темповете. През първото тримесечие на годината продажбите намаляват, а ръстът на цените се очаква да се забави през тази година на фона на засиленото предлагане и активното ново строителство, показват данни на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), представени днес на пресконференция.

Все повече се сближават очакванията на купувачите и продавачите. В София разликата между офертните цени и цените, при които се сключва сделка, достига от 0 до 5%, обясни председателят на Управителния съвет на НСНИ Ирена Перфанова. Т.е. преговори за цената почти няма.

Никой не може обаче да каже доколко официалните данни на Агенцията по вписванията отчитат намаляване на продажбите заради това, че в тях не се отразяват сделките с жилища в строеж. Конкретно в големите градове те заемат доста сериозен дял през последните години. Тези сделки ще се отразят от Агенцията едва при осъществяване на финалното плащане от купувача и/или достигане на минимум Акт 14 на сградите.

Задържа се и интересът към закупуването на имоти с цел инвестиция заради ниските лихви. Според изчисленията на Сдружението от инвестиция в имот може да се постигне доходност от порядъка на 5-6%, дори и повече, но при по-голям риск. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.