Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Жп линията България-Македония ще се строи с европейски пари

Йоханнес Ханснимка: bnr.bgЙоханнес Хан

Железопътната линия между България и Македония ще се финансира с европейски средства. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по разширяването на ЕС Йоханес Хан пред македонската редакция на Deutsche Welle.

Железният път е част от Коридор №8, чиято цел е да свърже Черно море с Адриатическо и да минава през територията на Македония.

"Един от железопътните проекти е свързан с известния Коридор №8, който трябва да направи връзката изток-запад от България през Македония и да достигне до Албания", посочва Хан.

Изграждането на жп линията, която политици обявяват още от 90-те години на миналия век, винаги се представяше като приоритет, но до днес остава нереализирана.

Брюксел ще предложи за финансиране общо 6 транспортни проекти - магистрали и жп-линии.

Изявлението на еврокомисаря идва часове преди среща на върха "ЕС - Западни Балкани", която се открива днес в Триест (Ит).

Очаква се ЕС да представи нов амбициозен план за Западните Балкани, който се фокусира върху 2 неща - инфраструктура и хора, казва висшият дипломат от ЕС.

В изграждането на инфраструктурата, ЕС планира да привлече международни финансови институции. Основни приоритети ще са транспортът и енергетиката.

Идеята е да се създаде пазар от 20 млн. потребители, което ще допринесе за по-бързото развитие на региона, но и за неговото взаимно и приближаване към ЕС.

Най-важната цел на ЕС сега е да убеди страните от Западните Балкани, че са част от нас, отбелязва Хан. / webcafe.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.