Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ваканционните имоти у нас поевтиняват

Ваканционните имоти у нас поевтиняватснимка: investor.bg

Цените на имотите във ваканционните комплекси в България не се покачват и дори вървят в обратна посока на общия пазар, коментира в интервю за БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова.

Отчитаме средно в страната ръст на цените на жилищата, но във ваканционните райони има дори спад или задържане на едно и също ниво, а основният купувач на такива имоти са българите, допълни Перфанова.

Запазва се интересът към подобни ваканционни имоти от руснаци, засилва се този на украинските граждани, по-редки са случаите на купувачи от Великобритания, Ирландия, Гърция, както и инвеститори от Западна Европа. Към СПА курортите в Европа вече има заявен интерес и от купувачи от Азия, предимно от Китай.

Въпреки това обаче основен двигател на този пазар у нас са българите. Една от причините за ръста на интереса към покупка на втори ваканционен дом от сънародниците ни е възможността той да бъде отдаден под наем. Купувачите не са обезсърчени от това, че заради сезонността на заетостта на такива жилища, доходността ще е по-малка, дори наполовина спрямо тази в градовете, където тя достига до 4-5 на сто. Това е така, защото дори и доходност под 3 на сто е по-висока от почти нулевите лихви по влоговете, коментира Ирена Перфанова.

Покупката на втори дом в затворените комплекси трябва да е съпроводена с добра предварителна проверка за това как той се управлява, дали фирмата има някакви проблеми, добра ли е събираемостта на таксите за управление и какъв е техният размер, съветва специалистът.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники