Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бумът в търсенето на имоти в селата от страна на чужденци е на път отново да се възроди

Борислав БорисовБорислав Борисов

Бумът в търсенето на имоти в селата от страна на чужденци, който беше в периода 2004-2006 г., е на път отново да се възроди. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Асоциацията на българските села (АБС) Борислав Борисов.

„Все повече се търсят къщи в селата, както и земеделска земя. Информацията, която имаме по места от кметове, различни хора, които са по селата и са членове на асоциацията, е че това са предимно чужденци от Великобритания, както беше при първия бум на търсенето на имоти по селата. Вече има и от Германия, Австрия. Като цяло при къщите няма проблем в намирането на имоти, тъй като има достатъчно предлагане, както и изоставени имоти“, коментира Борисов.

По думите му при търсенето на земеделска земя, площи за инвестиции и парцели ситуацията е по-различна. „За разлика от преди 10 години, когато можеше спокойно за сравнително ниска сума да бъдат купени и земи, и парцели с инвестиционно предназначение, в момента ситуацията е сериозно по-различна т.е. пазарът на такъв тип бизнес имоти вече е силно ограничен, тъй като и родни инвеститори, и фермери през последните години изкупиха всички атрактивни имоти. Въпреки това в сравнение със средните цени за Западна Европа дори и инвестиционните имоти в селата все още са много по-евтини от тези там“, добави той. Борисов заяви, че продължава обаче постоянно да има силен интерес най-вече към земеделски земи и изоставени ферми.

Според него там, където има села с подем, растеж и значително подобряване на качеството на живот, това се дължи на частните инвестиции. „Въпреки че много години много хора говореха как трябва да има държавна политика за стимулиране на развитието на селските райони, то тези, които в момента са в добро състояние, предимно се дължи на частната инициатива. Не можем да отречем, че в някои региони за това много спомогна подобрената инфраструктура, нови пътища, магистрали, които са от основно значение за привличането на инвестициите, тъй като това е свързано с логистиката“, обясни той и уточни, че за съжаление, няма все още допълнителни механизми и стимули от страната на държавата, които да подкрепят тази частна инициатива.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники