Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Правителството готви облекчения за купуване на земя от чужденци

Емил Караниколовснимка: actualno.comЕмил Караниколов

Правителството се готви да отслаби ограниченията върху продажбата на българска земеделска земя на чужденци. Министерството на икономиката планира законодателни промени, с които да се разреши на компании от ЕС, получили сертификати за инвеститор от родната агенция по инвестициите, да купуват ниви. Условието е предварително да дадат съгласието си, че могат да ги изгубят, ако не изпълнят поетите инвестиционни ангажименти в 3-годишен срок.

Това стана ясно от изслушване на икономическия министър Емил Караниколов, повикан в парламента по искане на депутатите от ГЕРБ.

Продажбата на земя е една от мерките, които според Караниколов ще засилят интереса на чуждестранните инвеститори към нашата страна. Министърът се аргументира с опита на съседни държави, но не посочи конкретни примери. "Трябва да видим съседните ни държави. Някои от тях, разбира се, не са в ЕС, но дават дори безплатно земя за потенциални инвеститори. Земеделската земя, ще кажете, е страшен проблем. Добре, защо да не даваме земеделска земя, да продаваме" каза министърът. Той подчерта, че съответното законодателно предложение ще бъде внесено съвсем скоро.

Идеята чужденците да връщат земите, ако не изпълнят инвестиционните си обещания, може да бъде приложена само ако те купуват общински или държавни земи. Това няма как да се случи при сделки с частни лица.

В момента има въведено правило за уседналост на чужденците, които искат да закупят земеделска земя в България - това означава, че физическо или юридическо лице трябва да са били или развивали дейност в страната през последните пет години. Срещу това ограничение обаче Европейската комисия е открила наказателна процедура. Паралелно с това се подготвя и нов поземлен кодекс, в който въпросът трябва да бъде решен. / Сега

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники