Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Законопроект предлага отпадане на забраната за купуване на земеделски земи от чужденци

Десислава Таневаснимка: btvnovinite.bgДесислава Танева

Промени в Закона за земеделските земи ще отменят частично забраната за продажба на земеделски земи на чужденци. Текстовете са предложени за обществено обсъждане, каза пред Би Ти Ви министърът на земеделието Десислава Танева.

Мораториумът за продажба на земи на чужденци бе наложен през 2014 г., с подкрепата на гласовете на ГЕРБ (тогава в опозиция) в парламента. Сега чужденци могат да притежават земеделска земя в България, ако докажат уседналост за период от 5 години.

С промените ще се позволи на граждани на ЕС да придобиват обработваемите земи, но мораториумът ще остане за хора от трети страни, поясни Танева. Тя изтъкна, че тече наказателна процедура срещу България и страната може да плаща глоби, ако не осигури равни права за гражданите от ЕС.

"Този текст се заобикаляше чрез регистрация на местно юридическо лице. Забраната за покупка от чужденци отпада, но на европейски граждани следва да се спазва с оглед общите права", обясни министърът. Тя не можа да отговори на въпрос какъв процент от земеделските земи е собственост на чужденци, но по думите ѝ е "минимален със сигурност". / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники