Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

София е на 18-о място в света по ръст на цените на жилищата

София е на 18-о място в света по ръст на цените на жилищатаснимка: money.bg

София е на 18-о място сред 150 града по най-силен ръст на цените на жилищата през първото тримесечие на 2018 г., сочи индексът Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank.

Цените на жилищата в българската столица отбелязват ръст от 11,3%, като Knight Frank използва данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2017 г. София се придвижва с едно място напред в сравнение с индекса на консултантската компания за миналата година, когато беше включена за първи път и зае 19-о място. Така столицата остава в червената зона на класацията на най-горещите жилищни пазари в света.

Цените в ключови градове в света растат с най-бавния си темп от третото тримесечие на 2015 г., като са постигнали ръст от 4% в 12-те месеца до март 2018 г. спрямо 6,4% година по-рано, сочи индексът на консултантската компания.

Индийският град Сурат оглавява класацията със скок на цените от 22% на годишна основа през първото тримесечие, следван от Измир в Турция с 16,5%, Хонконг с 15,6% и Ванкувър с 15,4%.

Берлин е най-бързо растящият жилищен пазар в Европа с ръст на цените от 14,9%, следван от Ротердам с 14,8% и Будапеща с 14,1%. В топ десет на най-бързо растящите жилищни пазари в света попадат още австралийският град Хобарт (14,1%), Ахмедабад в Индия (13%) и Сиатъл с повишение от 12,9%, който го превръща в най-горещия жилищен пазар в САЩ.

Преди София се нареждат още Единбург, Амстердам, Рейкявик, Франкфурт, Дъблин, Порто и Хидерабад. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.