Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

За първи път през 2018 г. има сериозен ръст на сделките с ваканционни имоти

За първи път през 2018 г. има сериозен ръст на сделките с ваканционни имоти

За първи път тази година, след последните три-четири, има сериозен ръст на броя на сделки с ваканционни имоти, съобщи в интервю за БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" /НСНИ/ Добромир Ганев.

През първото полугодие на 2018 г. спрямо същия период на миналата година се отчитат ръстове: в Поморие и в Разлог с по 20 процента, Несебър - 16 процента, Балчик - 12 процента, Царево - 9 процента. Само в община Бяла има спад на сделките с ваканционни имоти.

Това вероятно повече се дължи на понижените стойности на офертите на инвеститори и на вторичния пазар, а не толкова на появата на нови групи купувачи от чужбина, коментира Добромир Ганев. По-скоро цените на имотите стигнаха почти до строителната себестойност и това катализира желанието, основно на българи, да инвестират в придобиването на такива ваканционни жилища, допълни той.

Председателят на НСНИ прогнозира, че и тази година ще бъдем свидетели на ръст на цените на жилищата в София и в по-големите градове - между 2 и 4 процента, и смята, че не по-рано от втората половина на 2019 г. цените на жилищата ще започнат да намаляват.

В момента се отчита спад на цените на новото строителство, докато при старото има ръст. Според единствените официални данни на националната статистика между 2 - 3 процента е спадът за първото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на предходната година за новото строителство.

За София през първото тримесечие на тази година спрямо същото тримесечие на миналата спадът в цените на ново строителство е 2,5 процента, а за съществуващо строителство се наблюдава покачване с 13,5 процента, средно се наблюдава 8,3 процента ръст на цените. В Пловдив има 12 процента ръст средно, като 8 процента е за ново строителство, а 14 процента за вече съществуващо. Във Варна се наблюдава 10 на сто ръст на цените, 12 процента - за ново, 9 процента - за старо строителство.

В същото време за София имаме 50 на сто ръст при издадените разрешения за строеж и РЗП от 300 хиляди кв.м, а при започнатото ново строителство имаме покачване от 16 процента и РЗП от 200 хиляди кв.м.

Според експерта нямаме основания да смятаме, че сега на пазара на имоти в страна има някакъв балон, въпреки че вече три години и половина цените на недвижимостите растат и за този период са се увеличили между 25 и 27 процента в София, Пловдив, Варна, Стара Загора.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.