Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Цените на жилищата у нас растат с най-бавния си темп от началото на 2016 г.

Цените на жилищата у нас растат с най-бавния си темп от началото на 2016 г.снимка: investor.bg

Цените на жилищата в България са нараснали с 5,5% на годишна основа през последното тримесечие на 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Това е най-бавният им ръст от първото тримесечие на 2016 г. насам, показват още данните на Евростат. За сравнение, през третото тримесечие на 2018 г. цените на жилищата у нас са нараснали с 6,3%, а през първото и второто тримесечие - със съответно 7,1% и 7,5%, отчита европейската статистическа служба.

България се нарежда на 15-о място сред страните членки на съюза по най-голямо повишение на цените на жилищата. Спрямо третото тримесечие на миналата година цените са нараснали с 0,9%.

Най-силен ръст на цените на жилищата на годишна основа през последното тримесечие на миналата година е регистриран в Словения (+18.2%), Латвия (+11.8%) и Чехия (+9.9%), а само в Италия те са намалели с 0,6%.

В сравнение с предходното тримесечие най-голямо повишение на цените на жилищата е отбелязано в Словения (+6.5%), Латвия (+4.3%) и Малта (+3.8%), а спад е отчетен в Дания (-1.7%), Белгия (-0.5%), Великобритания (-0.4%), Швеция (-0.2%), Италия (-0.2%) и Франция (-0.2%).

Цените на жилищата в еврозоната и в ЕС като цяло са се повишили с по 4,2% през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същото тримесечие на предходната година.

Спрямо третото тримесечие на 2018 г. цените на жилищата са нараснали с 0,7% в еврозоната и с 0,6% в ЕС, сочат още данните на Евростат. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.