Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Пазарът на жилища в България се успокоява

Пазарът на жилища в България се успокоява

През 2019 г. пазарът на жилища в България започва да се успокоява след няколко поредни години на висок ръст на цените. Темпът на поскъпване вече е значително по-умерен, а търсенето и предлагането започват да се балансират, заяви в интервю за „Радио България“ изпълнителният директор на компанията за недвижими имоти Полина Стойкова.

Ръстът на цените в най-големите градове е в рамките на 5-6 на сто, – уточни тя. – Според най-новите ни данни повишението на цените в столицата през 2019 г. е минимално. В Пловдив (вторият по големина град в България) ръстът на цените е 6 %, като пазарът там също се успокоява значително на фона на 15-16-процентния ръст, регистриран през 2018 г. Във Варна поскъпването е в порядъка на 3-4 %. Сделки с недвижими имоти се сключват много активно, има ръст в продажбите във всичките големи градове и като цяло наблюдаваме един много балансиран и добре работещ имотен пазар.

Средната цена в столицата е около 1090 евро на квадратен метър, като тя почти не се изменя спрямо миналата година. По думите на г-жа Стойкова пазарът не желае да премине границата от 1100 евро. Явно балансовата точка е около тази стойност и аз не смятам че тя ще бъде много по-различна и през 2020 година. Ако има някакъв ръст в София, той би се изразявал в рамките на не повече от 1-2 %. Според изпълнителният директор на „Бългериън Пропъртис“тенденциите на имотния пазар ще продължават да бъдат благоприятни с оглед на ниските лихвени проценти по ипотечните кредити и изключително ниската безработица в България. Много по-важно е да следим не толкова лихвените проценти, колкото темпа на безработицата. В момента безработицата в страната е на рекордно ниско ниво (3,7 % − бел.ред.). Ако тя започне да се покачва, това може да изпрати тревожни сигнали и за имотния пазар, допълва Стойкова.

Успяват ли инвеститорите да отговорят на продължаващото високо търсене на имоти с по-малък размер?

Основно се търсят двустайни и тристайни жилища, като делът им в общото търсене е почти равен − около 40 % за едните и другите. В повечето сгради ново строителство има добър баланс от двустайни и тристайни апартаменти. Двустайните са най-бързо ликвидни и най- бързо се изчерпват, понякога дори преди първа копка. Относно площите − купувачите показаха, че държат на функционални разпределения и правилни форми на помещенията, за да може цялото пространство да е добре използваемо. Те са много добре запознати и следят какъв е процентът на общите части, тъй като общата квадратура на предлаганите жилища се формира с включени общи части. Инвеститорите, строителите и проектантите вече се научиха да правят жилища с оптимален процент на общи части и добре разпределени помещения.

Завръщат ли се чуждестранните купувачи на имоти след тяхното масово оттегляне в периода на икономическата криза?

Ситуацията с Брекзит все още не позволява на британците да се завърнат на българския пазар. При другата голяма група купувачи − руснаците, положението също не е много благоприятно поради обезценката на рублата. За момента не виждаме от тези две групи ясен знак доколко ще се завърнат на българския пазар на имоти. Трябва обаче да отбележим, че като цяло има стабилно търсене на жилища от страна на чужденци от най-различни държави. В голяма степен сделките по морето и в Банско се сключват с чужденци. На фона на растящите цени в цялата страна, в момента се оформя един интересен микропазар от имоти в крайморските селища Слънчев бряг, Несебър, Балчик и Каварна, където търсенето спадна и пазарът е в стагнация. През 2019 г. цените там отбелязват лек спад и в момента е изгодно да се закупи ваканционен имот по морето, защото цените са много атрактивни. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови