Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В столицата търсенето на жилища през 2019 г. се е увеличило с около 8%

В столицата търсенето на жилища през 2019 г. се е увеличило с около 8%

Средната цена на голям тристаен апартамент в София вече надмина 400 хил. евро в най-търсените квартали. А психологическата граница от 100 хил. евро за първо жилище е премината, разказаха експерти на имотния пазар. Основната причина за високите цени на имотите в София и големите градове е продължаващото завишено търсене. В столицата търсенето на жилища през 2019 г. се е увеличило с около 8%. Най-желаните райони на София остават кварталите “Изток” и “Изгрев”, както и районът около градината на Докторския паметник. Но възможностите за строителство в тези райони са ограничени, което предопределя и високите цени.

През 2020 г. лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, което ще направи годината благоприятна за покупка на имоти. “Основно се развиват четири големи града в страната – София, Варна, Пловдив и Бургас. Има много прииждащи хора в София, които идват в столицата, за да търсят препитание. Все по-често хората се насочват към по-големи апартаменти или към къщи извън столицата”, коментира Тихомир Тошев, кредитен консултант. Той отбеляза, че при покупките с кредит тристайните апартаменти изпреварват двустайните, но ако гледаме и кешовите сделки, двустайните остават най-търсени.

Обикновено най-евтините имоти, които излизат като оферти, са фалшиви обяви или с някакъв проблем. Или пък са опит на некоректни брокери да привлекат нови клиенти с много обаждания. Много евтините имоти трябва да гледаме внимателно, предупреди Тихомир Тошев.

Все по-често хората купуват имоти с инвестиционна цел, тоест с мотив да спечелят. 15% от сделките ново строителство са точно такива – с инвестиционна цел, тоест купуваш на картинка, от инвеститор, на който имаш пълно доверие, и когато сградата е готова преди акт 16, го продаваш на много по-висока цена.

В момента търсенето на жилища в София е предимно към южните райони. Но според експерти не трябва да се пренебрегват северните територии, където има големи възможности за разрастване на столицата. / Труд

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.