Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Жилищата у нас са поскъпнали с 5,4% през третото тримесечие на 2019 г.

Жилищата у нас са поскъпнали с 5,4% през третото тримесечие на 2019 г.

Цените на жилищата в България са нараснали с 5,4% на годишна основа през третото тримесечие на миналата година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Спрямо второто тримесечие отчетеното повишение е с 1,1%.

Данните на Евростат сочат, че през второто тримесечие цените на жилищата в страната ни са нараснали с 5% на годишна основа и с 0,6% спрямо първото тримесечие. В началото на миналата година цените на жилищата у нас отбелязаха ръст от 7,3% на годишна основа и 2,6% спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г.

Новите жилища са поскъпнали по-бързо от съществуващите жилищни имоти през третото тримесечие, показаха данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в края на миналата година. При новите жилища цените са се ускорили с 5,8% на годишна основа, а съществуващите жилища са отбелязали ръст с 5,1%. Същата е тенденцията и на тримесечна основа с ръст на цените на новите и на съществуващите жилища със съответно 1,5% и 0,4%.

Пловдив е бил градът с най-ускорен ръст на цените на жилищата у нас през третото тримесечие с общо повишение от 12,3%, като при новите жилища поскъпването е с цели 21,3%, а при съществуващите жилища – с 6,8%.

В София цените на жилищата са нараснали с 6,8% през третото тримесечие, като съществуващите жилища са поскъпнали с 6%, а новите жилища – със 7,9%.

Във Варна жилищните имоти са поскъпнали с 6,5%, като цените на старите жилища са нараснали по-бързо от тези на новите, съответно 9,3% и 1,6%.

Бургас единствен сред големите градове у нас отчита спад на цените на жилищата през третото тримесечие с 1,6% заради поевтиняването на новите жилища с 4,6 на сто. В същото време цените на старите жилища са нараснали леко с 1,4%.

В Русе и Стара Загора цените на жилищата са се повишили съответно с 4,8% и 5,4% на годишна основа през третото тримесечие.

В ЕС и еврозоната жилищата през третото тримесечие са поскъпнали с 4,1% спрямо същия период на предходната година. Спрямо второто тримесечие на 2019 г. цените на жилищата са се увеличили с 1,4% в еврозоната и с 1,5% в ЕС, сочат данните на Евростат.

Всички страни членки, за които са налични данни, регистрират годишен ръст на цените на жилищата през третото тримесечие. Най-голямо е повишението в Латвия (+13,5%), Слокавия (+11,5%), Люксембург (+11,3%) и Португалия (+10,3%). / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.