Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Решено: Туристически данък между 40 ст. и 80 ст. и за имотите в Airbnb

Решено: Туристически данък между 40 ст. и 80 ст. и за имотите в Airbnb

Собствениците на стаи за гости и апартаментите, които се отдават краткосточно под наем чрез онлайн платформи като AirBnB, Booking, Expedia и др. ще трябва да плащат туристически данък между 40 и 80 ст. към общините. Това предвиждат приетите на второ четене промени в Закона за местните данъци и такси. Туристическия данък варира между 0,40 лв. и 0,80 лв. на ден за гост.

Размерът на данъка, който собствениците на апартаменти и стаи за краткосрочно отдаване под наем ще трябва да начисляват и съответно да внасят в общините е равен на туристически данък, който дължат хотелите с категория "една звезда".

Законът гласи, че туристическият данък се определя с наредба на общинския съвет в дадената община, като в различните градове варира - в София и Пловдив за гост в апартаментите през тази година данъкът ще бъде в размер на 0.40 лв. за една нощувка, във Варна - 0.50 лв., в Слънчев бряг- 0.45 лв., а в Банско - 0.80 лв. В повечето общини има разлика в налога според категорията на мястото на настаняване. Данъкът, който се начислява в цената на нощувката, ще се внася от хотелиера или собственика на имота до 15-то число на следващия месец, а съответната община ще конролира за събирането му.

По закон събраните пари от данъка, който ще се събира от общините, трябва да се харчат за мероприятия, свързани с програмата за развитие на туризма - а именно изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма на територията на общината, за туристически центрове, информационно обслужване на туристи, поддръжка на туристически обекти и реклама. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники