Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

София с 20% ръст на сделките с имоти

София с 20% ръст на сделките с имотиснимка: trud.bg

Сделките с имоти в София нараснаха с 20% през второто тримесечие на годината спрямо първото, въпреки действащите мерки срещу разпространението на Covid-19, показват данни на Агенцията по вписвания. От април до юни са вписани 6352 продажби на имоти в София, при 5285 за първото тримесечие.

За увеличението допринася фактът, че продажбите “на зелено” се регистрират в Агенцията по вписвания при окончателно завършване на сградата и прехвърляне на собствеността на апартамента. Затова част от сключените по-рано сделки са вписани през второто тримесечие.

Общо за страната през второто тримесечие са регистрирани 37 903 продажби на имоти. Това е с 0,55% повече от първото тримесечие, когато са вписани 37 697 сделки. Но има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. В 18 града покупките на жилища са нараснали с над 20% спрямо предходното тримесечие. Това показва, че в тези населени места купувачите са много активни.

На първо място по ръст на продажбите е Пирдоп. Регистрираните там сделки с апартаменти и къщи са 128 за тримесечието, което е увеличение с над 70%. На второ място в класацията е Брезник с 53,6% ръст и 63 регистрирани сделки. Топ пет се допълва от три града с много близък резултат - Троян (47,5% ръст и 270 сделки), Своге (45,3% ръст и 125 регистрирани продажби) и Етрополе (45,2% ръст и 61 сделки).

В службите по вписванията в още пет града ръстът на регистрираните продажби на имоти е с над 30%. Това са Самоков (+39,3%), Ботевград (+36%), Трявна (+34,3%), Дряново (+34,2%) и Мездра (+33,6%). До голяма степен това се дължи на нарасналия интерес към къщи на село, заради желанието на хората да се отдалечат от големите градове. Например редица софиянци купуват къщи в Троянския Балкан, където има чист въздух и красива природа. Но освен в редица малки населени места и в София, сериозен ръст на регистрираните продажби има и в други големи градове на страната.

Във Варна регистрираните продажби на имоти през второто тримесечие на годината са 2709, което е с над 6% повече спрямо първото тримесечие, когато са вписани 2555 сделки. В Пловдив ръстът на сделките е с над 10% като през тримесечието са вписани 2988 продажби. / Труд

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.