Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България се завръща в топ 30 на най-бързо растящите жилищни пазари в света

България се завръща в топ 30 на най-бързо растящите жилищни пазари в светаснимка: investor.bg

България се завръща в топ 30 на най-бързо растящите жилищни пазари в света в индекса на консултантската компания Knight Frank за четвъртото тримесечие на миналата година.

Страната ни заема 29-о място с годишен ръст на цените от 4,8%, след като през третото тримесечие на 2020 г. заемаше 38-о място в същата класация. Цените на жилищата у нас са се повишили с 3,2% на тримесечна основа и с 2,1% за шестмесечен период.

В глобален план цените на жилищата са нараснали през 2020 г. с най-бързия си темп от близо три години насам. Те са скочили средно с 5,3% на годишна база, сочат данните на Knight Frank.

Около 89% от страните и териториите, включени в индекса, са регистрирали ръст на цените през 2020 г., а много нововъзникващи пазари се представят силно, включително Турция, която оглавява класацията за четвърто поредно тримесечие.

В топ десет на най-бързо растящите жилищни пазари в света след Турция попадат Нова Зеландия, Словакия (16%), Русия, Люксембург (13,6%), Полша (10,9%), САЩ, Перу (10,3%), Швеция (10,1%) и Австрия (10%).

На обратния полюс Индия е най-слабият жилищен пазар в света към края на миналата година с годишен спад на цените от 3,6%, следвана от Мароко и Унгария. Само още три страни регистрират спад на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2020 г. – Испания, Малайзия и Хонконг. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники