Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Всеки десети дава подкуп на лекар

Всеки десети дава подкуп на лекарснимка: paragraph22.bg

Десет процента от българите през последната година са дали подкуп за решаване на здравни проблеми - на тях лично или на членове на семействата им. Това сочат данни от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп", направено между 28 март и 5 април сред 1000 души. Изследването е в рамките на собствена изследователска програма на "Екзакта".

Тези, които твърдят, че са дали подкуп за лечение, са преди всичко жени, хора на възраст между 40 и 60 години, високообразовани и заможни респонденти, както и жители на столицата. На този фон корупцията в КАТ не изглежда чак такъв тежък проблем, защото само 5% от участниците в изследването са признали, че са дали подкуп, за да избегнат полицейски санкции (вкл. и на КАТ). Други 3% са плащали под масата за административна услуга - издаване на разрешително, на удостоверение или на друг документ. Общо 1.5% посочват, че са плащали за митническа услуга, а 1,3% - за данъчна. За съдебна услуга, както и за образование подкупи са давали под 1% от българите. Обобщените данни показват, че около 20% от българите са дали подкуп през последната година, за да решат някакъв проблем. В същото време търпимостта на населението към корупционните практики у нас е твърде ниска, поне на декларативно ниво. Едва 6% от българите заявяват, че са склонни да оправдаят хора, които дават подкупи.

Данните показват, че само 10% от българите смятат, че в България е много вероятно човек да бъде осъден за корупция. Цели 77% твърдят, че това е малко вероятно да се случи. Хората на възраст под 30 години, както и най-възрастните - над 60 години, по-често от останалите българи са на мнение, че корупционните практики се санкционират от закона. Така мислят и хората с ниско образование, както и жителите на селата. Сред политически ангажираните българи най-често вярват във възможността корумпираните да бъдат осъдени избирателите на РБ и на ГЕРБ.

Най-много скептици има сред високообразованите и заможните прослойки от населението, както и сред избирателите на националистическите формации. Общо 65% от участниците в изследването одобряват румънския модел за борба с корупцията по върховете на властта и го намират за подходящ за прилагане у нас. Едва 5% смятат, че е непригоден за ситуацията в България даже и с аргумента, че "това е политическа репресия". Общо 30% не са запознати с модела и не изказват мнение.

43 на сто от българите са категорични, че специален закон за борба с корупцията може да я ограничи до голяма степен. 25 процента смятат, че подобен закон ще повлияе в малка степен на корупционните практики у нас, а 16 на сто изключват възможността проблемът с корупцията да може да се реши чрез закон. / Стандарт

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.