Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Росен Плевнелиев: Югоизточна Европа може да е сред първите световни икономики след пет години

Росен Плевнелиев: Югоизточна Европа може да е сред първите световни икономики след пет годиниснимка: bnr.bg

Югоизточна Европа може да е сред първите десет световни икономики след пет години. Тогава брутният вътрешен продукт на региона може да надхвърли 1 трилион и 600 милиарда евро. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на 20-ата среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

България е домакин на юбилейната конференция, която се провежда в "София тех парк". Според президента, мястото е символ на прогреса на Балканите. Преди години тук е имало казарма, а сега технологичен център, припомни Плевнелиев.

Преди две десетилетия държавите от региона бяха разделени, а сега вървят заедно напред, заяви държавният глава:

Днес сме заедно. Никога досега не сме били по-добри приятели и съседи. Никога досега не сме търгували толкова много помежду си. Броят на туристите никога досега не е бил толкова голям. Никога досега не сме били толкова свързани, взаимно зависими и никога досега не сме имали обща перспектива за нов хоризонт, за демократично и европейско развитие. Както никога досега, осъзнаваме, че кризите, независимо коя от тях, минават отвъд нашите граници, и само заедно можем да ги преодолеем. Само заедно можем да гарантираме своята енергийна зависимост, и само заедно представляваме пазар, който е достатъчно голям, за да бъде интересен за стратегически инвеститор.

В миналото в региона ние бяхме разделени от желязната завеса, насъсквани един срещу друг от великите сили в продължение на векове. Сега сме заедно и знаем, че зависи от всеки един от нас да гарантира мир, просперитет на Балканите. Войнишкият плац е отстъпил място на технологичен парк като инструмент и платформа за регионално сътрудничество.
 
Числата категорично показват, че заедно държавите от региона са по-силни, допълни Плевнелиев:

Преди 20 години брутният вътрешен продукт на всички страни в Югоизточна Европа беше 440 милиарда евро. Днес е три пъти повече. Ако запазим тези темпове на развитие, след пет години брутният вътрешен продукт на региона ще достигне 1 500 милиарда евро.
 
Държавният глава подчерта, че регионът е интересен и перспективен за инвеститорите заедно, а не всяка от държавите самостоятелно.

Никога досега в историята държавите от региона не са били толкова добре свързани с останалите страни от Европа. Сега трябва да се свържем и помежду си, за да посрещнем заедно безпрецедентния брой кризи, пред които сме изправени, допълни Росен Плевнелиев.

Срещата в София на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа ще отбележи края на българското председателство за периода юли 2015 – юни 2016 година. Хърватия ще поеме от България председателството на регионалния форум за политически диалог през следващата година. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.