Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Приключи едно успешно Българско председателство на ПСЮИЕ

Приключи едно успешно Българско председателство на ПСЮИЕснимка: bnr.bg

20 години след създаването си през 1996 г., Процесът за сътрудничество в Югоиточна Европа /ПСЮИЕ/ проведе в София поредната си годишна среща. Възникнал преди две десетилетия по инициатива на България с подписване на Декларацията за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество между Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Турция, от тогава насам ПСЮИЕ непрекъснато се развива. В третото си десетилетие инициативата навлиза с още пет членки – Хърватия, Молдова, Черна гора, Словения и Косово, докато други регионални организации прекратиха дейността си, като Инициатива за сътрудничество в Югоизточна Европа през 2006 г. и Пактът за стабилност през 2008 г. Признак за развитие е и самият факт, че на тазгодишната годишната среща в София се заговори и за учредяване на постоянно седалище на Постоянния секретариат на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ.

Жизнеността на инициативата се обяснява най-вече с адекватността на нейните действия по отношение на проблемите в региона. През последната й година, изминала под председателството на България, един от основните й приоритети беше например посрещането на безпрецедентно тежкия миграционен проблем. В това отношение, по предложение на София, през февруари страните-участнички подписаха обща декларация за отговорно и солидарно посрещане на предизвикателствата и равно разпределение на тежестите, свързани с миграционните потоци в региона. Друг основен приоритет на българското председателство беше енергийна и инфраструктурна свързаност. Така, през последните месеци в решаваща фаза навлезе проектът за свързване на газопреносните системи на България и Гърция, а само преди ден бе подписана договореност за изграждане на резервен газопровод към междусистемната връзка на България с Румъния. Подкрепата, оказвана на България като член на ЕС, благоприятства частично и решаването на проблеми на ПСЮИЕ, а това повиши успеха на ротационното й председателство. Такъв бе случаят с неотдавнашното ангажиране на Европейската служба за гранична и брегова охрана да оказва помощ за париране и на миграционния натиск по границата на България с Турция, което ще е от полза и за други страни от Югоизточна Европа.

Българското председателство на ПСЮИЕ съвпадна частично и с българско председателство на Комитета на Министрите на Съвета на Европа, от ноември 2015 до май 2016 г. Едновременната ангажираност на страната с две ротационни председателства несъмнено допринесе за натрупването на опит за предстоящото ротационно българско председателство на Съвета на Европейския съюз, предвидено за 2018 г. Тогава на свой ред опитът в регулирането на регионалните въпроси може да се окаже полезен и за опита на целия ЕС. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.