Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Реформаторите: Честването на диктатора Живков злепоставя европейска България

Реформаторите: Честването на диктатора Живков злепоставя европейска Българияснимка: dnevnik.bg

Демонстративното честване на диктатора в момент, когато жертвите му припомнят за репресиите, е цинична провокация, която разделя българския народ и злепоставя европейска България. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров в декларация по повод решението на БСП да почете паметта на диктатора Тодор Живков в родния му Правец.

Според реформаторите подобно поведение обслужва онези външни и вътрешни сили, които целят страната ни да бъде слаба и уязвима.

"Ръководството на БСП начело с новоизбрания си лидер показно чества живота и делото на последния комунистически диктатор в родния му град. Български парламентаристи нямаха срам да позират пред паметника на сатрапа, поискал два пъти страната ни да стане част от Съветския съюз. Паметник, пред който се покланят не само от носталгичната левица, което буди недоумение", се казва в декларацията.

От Реформаторския блок отбелязват, че по същото време на остров Персин край Белене оцелелите концлагеристи и техните близки почитаха паметта на хилядите зверски избити, затваряни, изтезавани и репресирани от режима на същия този диктатор.

"БСП се поклони пред Живков на годишнината от деня, в който диктаторът прокуди от родината им десетки хиляди български турци – български граждани, деца на български граждани, родени и израсли в България. Явно целувката на Орлов мост и поднесените неискрени извинения окончателно са забравени", се посочва в декларацията. Според реформаторите едва ли е случайно, че тази демонстрация на БСП съвпада с двете зловещи годишнини.

"Въпреки сериозните разделителни линии в българската политика дълго време изглеждаше, че за принадлежността на България към европейския политически и ценностен съюз съществува базово съгласие. Европейските ценности са напълно несъвместими с почитта към диктатори, причинили смърт и репресии на огромен брой хора. Онзи ден наследницата на Българската комунистическа партия свали европейската си маска и се завърна към своята най-ретроградна физиономия", пише в документа.

"България ще продължи напред по-силна,едва когато прочете смирено и разумно страниците на травматичното си минало. Единството на нацията трябва да бъде водещ принцип на всеки почтен политик", смятат от Реформаторския блок.

Оттам призоваха всичките си колеги - отляво и отдясно, да осъзнаят важността на случващото се и заедно да не позволят завръщане на мрачните сенки от миналото.

"РБ ще защитава европейския избор на българския народ и ще продължи да работи за единството на нацията под върховенството на закона, справедлив и еднакъв за всички българи, навсякъде по света. Няма да позволим подмяна на историческата истина и поругаване на паметта на жертвите", завършва декларацията. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники