Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Днес има война в Европа и тя е в Украйна, заяви Плевневлиев в Страсбург

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев

Днес има война в Европа и тя е в Украйна. За мен Крим е Украйна и Украйна е Европа. Това каза българският президент Росен Плевнелиев в речта си пред Европейския парламент в Страсбург.

Навлизаме в нова фаза на развитие, която наричам "студен мир". Никой не иска война, но виждаме конфронтация чрез методи, познати ни от предишни времена – пропагандни войни, кибератаки, хибридни конфликти.

Той нарече случващото се в Украйна предупреждение за факта, че постиженията на "прогресивното човечество" не са даденост. Президентът подкрепи идеята за безвизов режим за украинските граждани, които по думите му трябва да се почувстват "добре дошли и подкрепяни" от Европа.

Той заяви още, че България трябва да влезе в Шенген колкото се може по-скоро заради общата политика за сигурност на ЕС и че страната защитава външните граници на съюза професионално и ефективно, спазвайки правилата от Дъблин и Шенген.

"България доказа, че е лоялен партньор в добри и лоши времена. Намираме се на най-лесния и пряк път от кризисните зони към Западна Европа", посочи той.

"Би било историческа грешка да не подкрепим Балканите или да ги оставим под влиянието на бивши империи", заяви Плевнелиев.

Дори идеята за "Европа на различни скорости" води до съмнения в европейския проект, предупреди той.

Държавите от ЕС не бива да се изправят една срещу друга, независимо от интересите си.

Отговорът е само един – повече солидарност с държавите, които имат да извървят по-дълъг път. "Поколението, което събори Берлинската стена, сега строи нови стени в сърцето на Европа", каза президентът.

Много от проблемите ни имат европейски корени - социално изключване, маргинализация, лошо образование, лош диалог между религиите, каза още той. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники