Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е готова да участва в сухопътна бригада на НАТО в Румъния

Николай Ненчев и Михнеа МотокНиколай Ненчев и Михнеа Моток

България е готова да участва с 400 войници сухопътна бригада на НАТО на територията на Румъния, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. В рамките на министерската среща на Алианса в Брюксел той проведе разговор с румънския си колега Михнеа Моток. Ненчев обясни:

Обсъдихме въпроси, свързани със сигурността на Югоизточна Европа, включително и разполагането на една рота на територията на Румъния. Към момента евентуално ние бихме могли да участваме с приблизително около 400 човека в обучение и общи тренировки на ротационен принцип. Ние се убедихме заедно с румънския колега, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО в региона на Черно море. Имаме обща концепция и вероятно ще поставим този въпрос на срещата на върха във Варшава съвместно.

НАТО възнамерява да разположи многонационална бригада в Румъния заедно с батальоните на Алианса в балтийските държави и Полша, заяви на срещата на организацията в Брюксел генералният секретар Йенс Столтенберг. Окончателното решение за това трябва да бъде прието на форума във Варшава в началото на юли. Столтенберг подчерта, че НАТО не търси конфронтация с Русия и целта е изграждането на по-конструктивни отношения, поради което ще бъдат оставени отворени каналите за политически диалог с Москва. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники