Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: Живеем в много по-опасна студена война

Патрирах Неофит и Бойко БорисовПатрирах Неофит и Бойко Борисов

Най-доброто решение за България след решението на Арбитражния съд в Женева за АЕЦ "Белене" ще бъде да се продаде вече изработеният ядрен реактор, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като посети Дивотинския манастир "Света Троица". Той даде пример с геополитическата обстановка, заявявайки, че сега е налице по-тежка студена война от предишната.

"Ако намерим къде да го продадем заедно с руската страна, това ще бъде най-доброто решение. Всички други варианти са доста по-сложни и в сегашната тежка студена война. Много по-студена и много по-опасна, отколкото беше, защото тогава имаше два фланга – Варшавският договор и НАТО, и всички знаеха какво ще се случи, ако има война. Сега са много центрове, с много разнопосочни интереси в геополитиката - и в нашия регион, и в света, и конфликти непрекъснато, ежедневно избухват. Сиреч сега да речеш да строиш руски реактор, под санкции когато е Русия, сами си представяте всеки инженер или механик, който ще идва тук, по какъв начин ще бъде допускан и какви допълнителни проблеми България ще си навлече", заяви министър-председателят.

По думите му е важно да се нормализират отношенията между Националната електрическа компания (НЕК) и руската "Росатом". "Много е важно да се уравновеси тонът, да се подобрят отношенията и да се проведат прагматични разговори с руската страна, за да постигнем максимален ефект. В случая с флотилията по-трудно ще успеем", каза още Борисов. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники