Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Посланик Тихомир Стойчев връчи акредитивните си писма на президента на САЩ Барак Обама

Барак Обама и Тихомир СтойчевБарак Обама и Тихомир Стойчев

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в САЩ Тихомир Стойчев връчи акредитивните си писма на президента на САЩ Барак Обама на 27 юни 2016 г. В рамките на церемонията посланик Стойчев отправи към президента на САЩ и американския народ пожелания за благоденствие и просперитет от името на президента, министър-председателя, правителството и българския народ.
 
В своето изложение българският дипломат акцентира върху стратегическото партньорство между двете страни и дейността на сформираните пет работни групи за стратегически диалог в основните сфери на сътрудничество: отбрана и сигурност; борба с тероризма; енергийна сигурност; върховенство на закона; образование и засилване на контактите между хората.
 
Президентът Барак Обама приветства българския посланик с неговото назначение и изрази желанието си за задълбочаване на здравите връзки между двете страни.  В своето обръщение американският президент подчерта, че България и САЩ са свързани от топло приятелство. По думите му двустранните отношения са укрепнали още повече след присъединяването на страната ни към НАТО през 2004 г. и подписването на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната през 2006 г.
 
Американският президент изрази признателност за участието на българските военни контингенти „рамо до рамо“ с американските военни сили в Афганистан, Ирак и Косово. Специално бе подчертано, че САЩ разглеждат България като лидер и фактор на стабилност в региона на Югоизточна Европа, който се характеризира с нарастваща несигурност. Приветствани бяха усилията на страната ни за постигане на регионална енергийна сигурност чрез диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и изграждане на газови интерконектори със съседните държави. Барак Обама изрази и надежда, че Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции ще доведе до увеличаване на американските инвестиции в България.
 
В заключение президентът на САЩ изрази увереност, че ще продължи съвместната работа за задълбочаване на приятелството и партньорството между България и САЩ.   

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники