Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Има политическа воля Иран и България да задълбочан взаимоотношениятя си

Бойко Борисов и Есхаг ДжахангириБойко Борисов и Есхаг Джахангири

Има политическа воля между Иран и България да задълбочат взаимоотношенията си. Така министър-председателят Бойко Борисов обобщи разговорите си с първия вицепрезидент на Иран д-р Есхаг Джахангири. Със срещата между двамата правителствени ръководители започна официалното посещение в Техеран на българския премиер.
 
Обсъдените теми от взаимен интерес са свързани с изграждането на транспортна инфраструктура, развитие на сътрудничеството в областта на енергетиката и селското стопанство. Подписани бяха и три двустранни документа, чиято цел е да се поставят на нова основа отношенията в областта на взаимните инвестиции, транспорта и съобщенията и сътрудничеството между малките и средни предприятия от двете страни.
 
България отдава голямо значение на развитието на връзките си с Иран, посочи премиерът Борисов и открои търговията, енергетиката и туризма като перспективни области на сътрудничество. Той отбеляза обсъденото предложение за нов транспортен коридор между Персийския залив и Черно море, който да свързва Иран, Армения, Грузия и България. Борисов допълни, че предстои експертна среща в София между представители на четирите страни, на която ще бъде обсъдена реализацията на проекта.
 
Той допълни, че на иранското правителството ще бъде предоставена допълнителна информация за възможностите за изграждане на българска територия като европейски проект на газоразпределителен център. Борисов отбеляза и проведените разговори за ядрената енергетика – за „възможностите, които има България като потенциал, включително с реактор”. Премиерът посочи, че тези разговори ще продължат още днес на ниво министри.
 
Д-р Джахангири отбеляза отличните отношения между България и Иран в миналото и изрази надежда те да бъдат доразвити. „Вярвам, че подписаните документи за двустранно сътрудничество ще бъдат много полезни за двете страни, а присъствието на премиера Борисов и водената от него делегация са доказателство, че тази сериозна политическа воля ще продължи”, посочи първият вицепрезидент на Иран. Той определи водените разговори за сътрудничество относно енергийните източници, нефтопреработването и земеделието като много важни.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.