Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Департаментът по вътрешна сигурност на САЩ: Имаме много добра рамка между България и САЩ за ефективния обмен на оперативна информация

Румяна БычвароваРумяна Бычварова

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова проведе работна среща с политическото ръководство на Департамента по вътрешна сигурност на САЩ. Основен акцент в разговорите на министър Бъчварова и Алън Бърсин, заместник-директора на Департамента по вътрешна сигурност, бяха трите базисни споразумения между България и САЩ за обмен на информация по линия на сигурността и правоохраната и тяхното прилагане.

По думите на Алън Бърсин, трите споразумения -  за засилване на сътрудничеството в предотвратяването и борбата с тежката и организирана  престъпност за обмен на дактилоскопни данни и ДНК профили; за обмен на информация за целево наблюдение на тероризма и за обмен на информация за пътниците, са „много добра рамка, която постигнахме за ефективен обмен на оперативна информация между структурите ни“. Това е ключово в борбата ни с тероризма и организираната престъпност, подчерта Алън Бърсин по отношение на споразуменията.

Министър Бъчварова представи и актуалните мерки за сигурност в България с оглед скорошните  терористични атаки в Европа, както и по отношение на граничната сигурност, миграционните процеси и контрабандата на мигранти. Тя поясни, че на национално ниво са предприети мерки за засилен граничен контрол по външните граници и особено границата с Турция, където се извършват систематични проверки на преминаващите. На граничните контролно-пропускателни пунктове се осъществява  редовен анализ на риска.

От своя страна, ръководството на  Департамента по вътрешна сигурност изрази готовност да продължи да допринася в обучението на експертите на МВР по линия на гранична сигурност и киберсигурност.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.