Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

31 октомври - Международен ден на Черно море

31 октомври - Международен ден на Черно мореснимка: bgnes.com

Международният ден на Черно море се отбелязва на 31 октомври от 20 години. Датата е определена през 1996 г. със Стратегическия план за действие за възстановяване и защита, подписан от правителствата на шестте черноморски държави - България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Планът съдържа 59 мерки, насочени към ограничаване на замърсяването, по-ефективното управление на биоразнообразието и реализацията на екологични проекти в региона.

Българското правителство полага целенасочени усилия за повишаване чистотата на водите, което директно се отразява върху здравето на хората, съхранението на разнообразието на морските обитатели и развитието на туризма. За постигането на това по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ са инвестирани близо 350 млн. лева в изграждането и реконструирането на пречиствателни станции за отпадъчни води по цялото крайбрежие. Три са новоизградените пречиствателни станции - Бургас-Банево-Ветрен-Минерални бани, Бургас-Горно Езерово и Созопол. Реконструирани са пречиствателните станции в Несебър, Поморие и Варна-Акациите. Изградени са и над 230 км канализация и 142 км водопроводи. Със средства от новата Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ ще се изграждат пречиствателни станции в Приморско и в „Златни пясъци“, с което се покриват всички големи курортни селища по крайбрежието.

По повод Международния ден на Черно море днес в Бургас ще се състои среща на високо ниво. В нея ще участват представители на страните по Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване (Букурещката конвенция) - България, Грузия, Румъния, Руската федерация, Турция и Украйна, както и представители на Черноморската комисия, ЕС, Международната комисия за опазване на река Дунав, академичните среди, дипломати, министри, бизнеса и неправителствения сектор. Срещата ще започне в 9.30 часа в Експо център „Флора“. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.