Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Руска телевизия: Альоша си свърши работата, сега е наш ред да помогнем

Руска телевизия: Альоша си свърши работата, сега е наш ред да помогнем

Обширен репортаж с множество нападки срещу президента Росен Плевнелиев, манипулации, носталгия по съветските времена и внушения, че след 1989 г. българите са предали "братята си", бе излъчен по руския телевизионен канал "ТВ центр".

В близо 30-минутния филм, посветен на предстоящите президентски избори в България, значително място е отделено на разкази колко мизерно живеят българите, откакто са влезли в ЕС, и колко много са изгубили, като са спрели да изнасят зеленчуци, алкохол и цигари за руския пазар.

Авторите са се срещнали с Румен Овчаров, Андрей Райчев, Илиана Йотова, Красимир Каракачанов и др., като повечето от говорещите критикуват правителството за спирането на трите руски енергийни проекта от времето на президента Георги Първанов.

Илиян Василев, бившият български посланик в Москва, написа в профила си във фейсбук, че журналистите са взели от него над 20-минутно интервю, но той изобщо не се появява във филма, вероятно заради неудобните за Москва факти и тези.

В крайна сметка в "Братозаместване" се внушава, че ключът към подобряване на отношенията с Русия не е сред сегашните лидери и кандидати за президент на България. Алтернативата е показана с националистически шествия, освиркване на Шипка при споменаване името на премиера Бойко Борисов и кадри от почитането на т.нар. Безсмъртен полк по улиците на София – една чисто руска гражданска инициатива, превзета от Кремъл и превърната в официозно събитие на 9 май.

След като обяснява как СССР издържал българите с "историческата сделка нефт срещу домати", а сега те предали Русия, репортажът завършва в Пловдив на хълма с паметника на Альоша, където местни активистки казват, че ще се събират там, "докато има дружба със СССР".

Заключителните думи са: "Има и друга България и все още това е по-голямата ѝ част. Това е мнозинството, на което по всички европейски демократични канони трябва да принадлежи властта. Именно за тази демокрация е воювал Альоша. Той честно си е свършил работата. Сега е наш ред – да помогнем на тези, които действително се смятат за наши братя, а не опитват да се харесат на онези, които вече са сменили братята си." / Дневник

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники